Bouw jij mee aan Bedum?

 zonnepanelen het hogeland groningen bedum

Steeds meer Groningers hebben zonnepanelen op hun dak. Inmiddels zijn in de provincie al 28,5% van de woningen voorzien van installaties met zonnepanelen. Wel zijn er lokaal grote verschillen. Zo zijn inwoners van Midden-Groningen de grootste liefhebbers: hier heeft zelfs 39,5% van de woningen panelen. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en Klimaatmonitor.

Volgens meest recente data uit 2022 staan er in Groningen momenteel ruim 81.800 huizen met zonnepanelen. Dit is een flinke stijging (+28,7%) ten opzichte van een jaar eerder: toen ging het om 63.600 woningen.

Midden-Groningen koploper van Groningen 

Inwoners van Midden-Groningen hebben naar verhouding de meeste zonnepanelen van Groningen. In totaal hebben 39,5% van de woningen hier installaties met panelen. De top 5 Groningse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

  1. Midden-Groningen: 39,5% van de woningen heeft zonnepanelen
  2. Het Hogeland: 37,1% van de woningen heeft zonnepanelen
  3. Westerkwartier: 35,9% van de woningen heeft zonnepanelen
  4. Veendam: 35,5% van de woningen heeft zonnepanelen
  5. Oldambt: 34,8% van de woningen heeft zonnepanelen

In abolute zin hebben Groningen (14.524), Midden-Groningen (10.415) en Westerkwartier (8.070) de meeste woningen met zonnepanelen.

Stijgend aantal zonnepanelen in Pekela

Nergens in Groningen hebben inwoners in één jaar tijd zo veel geïnvesteerd in zonne-energie als in Pekela. In de gemeente staan volgens meest recente data ruim 1.600 huizen met geregistreerde zonnepanelen, een stijging van 43,6% ten opzichte van een jaar eerder. Toen ging het om ruim 1.100 woningen. 

Andere gemeenten in Groningen met een sterke toename zijn Oldambt (+40,1%), Veendam (35,3%), en Westerkwartier (32,4%). In het Hogeland was er het afgelopen jaar een toename van 20,5% .

Bron: Independer

 “De energie die je opwekt kun je natuurlijk zelf gebruiken. Wat er over is, wordt teruggeleverd aan het openbare net. Op jaarbasis wordt dat weer verrekend met het verbruik in de periode dat je geen energie opwekt. Dit heet de salderingsregeling. Als je meer opwekt dan je hebt verbruikt, kun je daarmee geld verdienen. Deze terugleververgoeding verschilt alleen nogal per leverancier. Mijn advies is om dit goed uit te zoeken en desnoods over te stappen naar een leverancier die je een hogere vergoeding geeft”, aldus energie- expert Kerkhof.  

Momenteel hebben bijna 1,8 miljoen woningen panelen op het dak liggen, een flinke toename van 26,1% ten opzichte van een jaar eerder. We gaan hierbij uit van de meest recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), die zijn van juli 2022. Het werkelijke cijfer zal dus hoger liggen, maar dat is nu nog niet te onderbouwen met officiële cijfers. 

 

Facebook TwitterLinkedin
­