1989      -16 JAAR-      2005

 

Jachthoornkorps Bedum 

 

Jachthoornkorps Bedum

Jachthoornkorps Bedum mocht zich rekenen tot één van de top jachthoornkorpsen van Nederland. Zowel in binnen als buitenland was het korps een graag geziene gast. Met jaarlijks optredens in Duitsland, Belgie, Frankrijk en natuurlijk in Nederland. Het korps kon zich verheugen in een grote populariteit. In haar korte bestaan heeft ze naam en faam gemaakt. Mede dankzij Piet Hakkeling en Andries Bosman, de inspirators en steun en toeverlaat van het  korps, kan het terugzien op een onvergetelijke periode.


Geschiedenis Jachthoornkorps Bedum

Voorjaar 1989. De aloude muziekvereniging Concordia te Bedum, opgericht in 1892, loopt op haar laatste benen. Een grote terugloop van leden is hier debet aan.
Instrukteur Piet Hakkeling komt met het voorstel om over te schakelen naar een jachthoornbezetting. Via, via komt hij in kontakt met andere muzikanten en zo wordt in juni 1989 Jachthoornkorps Bedum opgericht. Onder leiding van Harry Heemstra (dirigent), Bert Bakker (slagwerkinstrukteur) en Tambour-maître Piet Oosterbeek wordt een repertoire ingestudeerd. Er wordt een nieuw instrumentarium aangeschaft en het korps wordt in een nieuwe uniform gestoken. Dit alles naar het voorbeeld van het militaire Jachthoornkorps van het Garde Regiment Jagers.

Jachthoornkorps Bedum 


Op 29 april 1990 wordt het Jachthoornkorps voorgesteld aan genodigden tijdens een kort concert. Een dag later, op Koninginnedag, maakt de Bedumer bevolking kennis met het nieuwe korps. De reakties zijn zeer positief. Bedum heeft een Jachthoornkorps en wel het enige in de drie noordelijke provincies. Er komen inmiddels aanvragen voor taptoes, optochten en andere feesten binnen. Een show wordt ingestudeerd. De repetities hiervoor worden gehouden in de veilinghal in Groningen. In 1992 worden er zomeruniformen aangeschaft.

Opgetreden werd onder andere op de grote taptoes van het noorden, Taptoe Groningen, Thriantha-taptoe Assen en Taptoe Leeuwarden. Maar ook buiten Nederland heeft men inmiddels op vele plaatsen kennis kunnen maken met het Jachthoornkorps Bedum. In België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland is al op vele verschillende plaatsen opgetreden tijdens parades en taptoes. Bijzonder noemenswaardig zijn wel de deelname aan de D-Day herdenking in 1995 in Le Havre en in 2000 aan de "Fêtes de Jeanne" (D’Arc, red) in Orleans en Taptoe Breda. Bovendien zijn ze diverse malen te zien en te beluisteren geweest via radio en tv. Het korps stond inmiddels onder de muzikale leiding van Ed Knoop, de slagwerkgroep stond onder leiding van Johan Helder en de  Tambour-maître was Ronald Bosman.

 

Jachthoornkorps Bedum
Taptoe Uithuizermeeden
 
Jachthoornkorps Bedum 
Slagwerkgroep Jachthoornkorps Bedum


Het jaar 1997 was een topjaar voor Jachthoornkorps Bedum. In dit jaar werd op het KNF topconcours te Barneveld het landskampioenschap in de middenklasse behaald. Maar 1999 was voor het korps de climax, men behaalde tijdens het NFCM bondsconcours in het Friese Oenkerk de hoofdprijs, n.l. het hoogste aantal punten van die dag van alle deelnemende korpsen. Het korps behaalde promotie naar de eerste divisie met lof van de jury.

 

 Jachthoornkorps Bedum
 
 


Enige muzikale hoogstandjes van het jachthoornkorps:

-> D-Day herdenking in 1995 in Le Havre

-> In 1997 werd het Jachthoornkorps bij het KNF Topconcours in Barneveld landskampioen in de middenklasse.

-> In het Friese Oenkerk promoveerde de vereniging in 1999 tijdens het NFCM-concours naar de Eerste Divisie met het hoogste aantal punten van alle deelnemende verenigingen die dag en bijzondere lof van de jury

-> "Fêtes de Jeanne" (D’Arc, red) in Orleans in 2000

-> Het Jachthoornkorps nam in 2000 deel aan een bijzondere uitvoering van het zeer beroemde Taptoe Breda.


Tijdens het afscheidsconcert van het Jachthoornkorps Bedum op zaterdag 26 november 2005 in het Trefcentrum Bedum reikte Burgemeester Wilte Everts van Bedum een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer Piet Hakkeling. De heer Hakkeling is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Aanleiding vormen zijn grote verdiensten voor de plaatselijke muziekcultuur.

 

Jachthoornkorps Bedum
Jachthoornkorps Bedum - Bremen Duitsland

 Image
Jachthoornkorps Bedum - Orleans Frankrijk

 

Facebook TwitterLinkedin
­