Bouw jij mee aan Bedum?

Jacob Kauw is geboren in Bedum in een groot gezin. In Bedum is hij begonnen met tekenles die hij samen met Johannes Sterenberg volgde onder leiding van Riekele Prins. Uit deze tekenles is een vriendschap ontstaan dat geleid heeft tot vele mooie creaties. Door het uitbreken van de 2e wereldoorlog moest Jacob Kauw zijn opleiding aan de kunstacademie afbreken. Na de oorlog heeft hij zijn opleiding niet voltooid en was hij werkzaam als groente- en fruithandelaar en als verzekeringsagent. Hij bleef zijn hele verdere leven schilderen en tekenen. Waar Riekele Prins zich ontwikkelde als etser richtte Jacob Kauw zich op pentekeningen en aquarelleren. Jacob Kauw is op 71 jarige leeftijd overleden.

Jacob Kauw
Bedum

In het werk van Jacob Kauw neemt het Groninger landschap een belangrijke plaats in. Jacob deed zijn inspiratie vooral op in het Marnegebied. Hij schilderde langs het Reitdiep zo natuurgetrouw mogelijk typische dorpsgezichten en boerderijen. De techniek bestond voornamelijk uit aquarelleren, pentekeningen, krijt en olieverf. Naast het schilderen hield Jacob zich ook bezig met het vervaardigen van beelden uit hout, klei en koper. Een groot deel van Jacob's collectie is bekend en gearchiveerd.
Hij werkte bijna alleen voor zijn plezier. Als hij in opdracht werkte was dit om materiaal aan te schaffen.

In het dagelijks leven beoefende Jacob diverse beroepen. Voor de oorlog was hij werkzaam bij Veeno fietsen te Bedum. Na de oorlog als gevangenbewaarder bij de van Mesdagkliniek. Vervolgens is Jacob verzekeringsagent geworden en hierna is hij in de groente en fruithandel gegaan. De laatste veertien jaren voor zijn pensioen was Jacob verbonden aan de afdeling Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit van Groningen. Hier heeft hij in samenwerking met Henk van Os een artotheek en een documentatiecentrum opgericht.

Jacob Kauw - Noordwolde
Noordwolde

In 2001 is er een stichting in het leven geroepen ter behoud van de werken van Jacob Kauw door zijn kleinzoon. De visie van Jacob Kauw op het Noord Groninger Landschap moet behouden blijven en gezien worden. Er zijn diverse acties geweest om een museum op te richten om er continuïteit in te brengen voor de mensen in Groningen.

De stichting heeft als doel de herinnering aan de schilder Jacob Kauw levend te houden. Om dit doel te bereiken wil de stichting de schilderijen in bruikleen verwerven, conserveren, beheren en tentoonstellen. Ter ondersteuning van dit alles zal de stichting daarnaast ook aanverwante artikelen verkopen.

 

Facebook TwitterLinkedin
­