diftar afval containers het hogeland

In 2024 worden de prijzen van afval in de gemeente Het Hogeland verhoogd en de gemeente stopt met een aantal services. 

Het Diftar systeem zou er voor gaan zorgen dat mensen die beter scheiden en minder weggooien voordeliger uit zouden zijn? Maar nu het systeem een paar jaar wordt gebruikt zien we dat Diftar afval duurder maakt voor inwoners. Dat is ook één van de redenen dat een aantal gemeenten dit systeem alweer afgeschaft hebben. Bovendien is het onduidelijk wat je met Diftar uiteindelijk moet gaan betalen en een gemeente kan aan meerdere knoppen draaien om de tarieven te verhogen zonder dat je goed doorhebt wat dit uiteindelijk voor impact heeft op je portemonnee.
Door Diftar zetten veel mensen de container minder vaak bij de weg, hierdoor komen er minder inkomsten binnen waardoor de tarieven omhoog moeten. 

In de gemeente Groningen wordt er niet betaald per kilo of container en dat maakt de inzameling een stuk goedkoper. De inwoners betalen daar een vast bedrag per jaar. De containers worden niet gewogen en de totale kosten worden verdeeld onder alle inwoners. Bovendien hebben ze geen peperdure administratieve systeem nodig om alles bij te houden en te verrekenen. Betalen voor gewicht en per lediging zou volgens de gemeente Het Hogeland goedkoper moeten zijn voor inwoners die milieubewust afval scheiden. Maar nu blijkt dat hoe milieubewuster we met afval omgaan hoe duurder het afval per kilo wordt. 

Nieuwe tarieven gemeente Het Hogeland jaar 2024:

Waar je voor betaalt             Prijs
Afvalstoffenheffing              € 169,42  per jaar (2023: €173,76)
Legen van de grijze container    € 2,12    per keer (2023: € 2,08)
Gewicht afval grijze container   € 0,30    per kilo (2023: € 0,27)
Legen van de groene container    € 2,12    per keer (2023: gratis)
Gewicht afval groene container   gratis             (2023: gratis)

Voor het gewicht van het afval in je groene container betaal je het komende jaar nog niets. Maar voor het legen van de groene container betaal je wel net zoveel als voor het legen van de grijze container. Verder wordt er gestopt met de extra leegbeurt van de groene container in de zomer.

Grofvuil mag je in 2024 nog 2x zonder extra kosten inleveren bij de milieustraten. Dit was 4x in 2023.

Tarieven afval gemeente Groningen 2024

In de gemeente Groningen zijn er drie tarieven.

  • éénpersoonshuishoudens € 262,92
  • tweepersoonshuishoudens € 307,68
  • drie- of meerpersoonshuishoudens € 373,44
Facebook TwitterLinkedin
­