Niet iedereen weet of verwacht het, Domies Toen in Pieterburen is de meest noordelijke botanische tuin van Nederland. Het predicaat botanische tuin wordt niet zomaar gegeven en wordt iedere 5 jaar opnieuw herijkt aan de criteria die de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) hieraan stelt. Criteria als goed collectiebeheer, het hebben van een beheerplan en goed besturen zijn binnen de criteria van essentieel belang.

Nijs oet Toen - Domies Toen meest noordelijke Botanische tuin van Nederland
 foto: Jan Jaap Boehlé, de rode beuk in Domies Toen

De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) gaf in een brief aan dat de visitatiecommissie onder de indruk was van het werk wat het nieuwe bestuur van Domies Toen heeft verzet. Domies Toen is volwaardig lid en zit hiermee in de lijn van botanische tuinen als de Hortus van Leiden, Amsterdam, De Kruidhof in Buitenpost of het arboretum in Oudenbosch. Botanische tuinen zijn instellingen waar een gedocumenteerde, levende plantencollectie wordt beheerd ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek, natuurbehoud, tentoonstelling en onderwijs.

Domies Toen is op dit moment gewoon open omdat er alle ruimte is om niet te dicht bij elkaar in de buurt te komen. Het is de moeite waard om langs te komen en te zien hoe de vroegbloeiende stinzenplanten plaats maken voor wilde flora. De twee hoofdcollecties waar Domies Toen trots op is.

De nieuwsbrief van Domies Toen - februari 2020 :
Zie www.domiestoen.nl/nieuwsbrieven/nieuwsbrief_februari_2020.pdf

 

Facebook TwitterLinkedin
­