domo bedum frieslandcampina melkfabriek augustus 2023

Een flinke reorganisatie is nodig om Zuivelbedrijf FrieslandCampina winstgevend te houden. De kosten moeten omlaag met 400 tot 500 miljoen euro. Een deel van het personeel zal weg moeten.

FrieslandCampina behoort tot de grootste zuivelbedrijven ter wereld. Het concern achter merken als Fristi, Chocomel, Mona en Friesche Vlag kondigde afgelopen zomer, na tegenvallende halfjaarcijfers, al aan te willen bezuinigen. Met de reorganisatie wil FrieslandCampina de winstgevendheid verbeteren en zich meer richten op duurzame groei. Dit is nodig omdat steeds meer mensen zuivel als iets slechts zien omdat het voor zoveel vervuiling zorgt.

Hoeveel banen er op de tocht staan is nog onduidelijk. De komende maanden zal hier meer over bekend worden. De zuivelfabriek in Bedum zal volgens FrieslandCampina niet gesloten worden.

FrieslandCampina zag haar nettowinst in de eerste 6 maanden van dit jaar met ruim 94 procent dalen tot 8 miljoen euro.

De FrieslandCampina Domo melkfabriek in Bedum ligt zelf ook al lange tijd onder vuur. De fabriek is verantwoordelijk voor bodem- en luchtvervuiling, geurhinder en geluidsoverlast door o.a. uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden en (poeder)stofoverlast door het productieproces, winning van grondwater en lozing van gebruikte water in het Boterdiep. Er zijn jaren geweest dat er meer dan 1 miljoen kuub grondwater gewonnen werd! Deze winning van grondwater is volgens deskundigen een mogelijke oorzaak van de bodemverzakkingen in de omgeving van de fabriek. De zuivelfabriek ligt hemelsbreed niet ver van Ter Laan in Bedum. In dat buitengebied zijn al drie boerderijen en een woonhuis afgebroken. Verder wordt de luchtkwaliteit rond de wegen waar de melkwagens rijden aangetast. Bedumers zijn maar wat blij dat de geplande uitbreiding van de zuivelfabriek in Bedum niet doorgaat.

Ook de hele procuctieketen zorgt voor veel klimaatschade. De milieudefensie heeft dit laten onderzoeken. In het onderzoeksrapport "De onzichtbare vervuilers van de vlees- en zuivelindustrie" leest u hier (pdf bestand) meer over.

Bronnen:
De onzichtbare vervuilers van de vlees- en zuivelindustrie - onderzoeksrapport milieudefensie
Verbazing over grondwaterwinning bij zuivelfabriek Bedum - RTVNoord.nl 

Facebook TwitterLinkedin
­