werelderfgoedcentrum waddenzee van start

In 2024 is de Noord-Nederlandse Waddenkust een prachtige publiekstrekker rijker. Het project Werelderfgoedcentrum (WEC) Waddenzee is volop in ontwikkeling.

Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) uit Dokkum is gekozen als beoogd aannemer voor de bouw van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee. BGDD realiseerde het circulaire Swettehûs in Leeuwarden en verduurzaamde de Blokhuispoort en het beursgebouw in Leeuwarden.

Opdrachtgever Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee en adviseur abcnova zijn blij met deze innovatieve Friese aannemer aan boord. Biense Dijkstra, directeur BGDD: “We zijn trots dat we geselecteerd zijn voor dit toonaangevende project. Het ambitieuze en duurzame plan past goed bij Dijkstra Draisma. Het wordt een parel voor onze regio, we zijn blij dat we het dicht bij huis mogen realiseren.”

Een gezonde balans tussen mens en natuur

Het Werelderfgoedcentrum is een initiatief van het Zeehondencentrum Pieterburen. Samen met Staatsbosbeheer, gemeente het Hogeland (destijds: gemeente de Marne), de Provincie Groningen en de Exploitatie Haven Lauwersoog, vormde het Zeehondencentrum in 2016 de Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee. Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee maakt het Waddengebied beleefbaar en laat de wereld zien hoe uniek en onmisbaar het Werelderfgoed Waddenzee is.

Een energieneutraal gebouw

Het Deense architectenbureau Dorte Mandrup ontwierp het nieuwe Werelderfgoedcentrum Waddenzee. Een energieneutraal gebouw met materialen die passen in de omgeving.

Partnerschap om de bouwkostenstijging te beheersen

De huidige grote prijsstijgingen in de (bouw)markt zorgen voor extra uitdagingen bij de realisatie van het Werelderfgoedcentrum. Voordat de definitieve opdracht tot de bouw verstrekt kan gaan worden, gaan de Deense architect Dorte Mandrup, bouwteampartner Bouwgroep Dijkstra Draisma en de opdrachtgever in een partnerschap aan de slag om de bouwkostenstijging te beheersen.

Kasper Pilemand van Dorte Mandrup architecten: Deze mijlpaal in de ontwikkeling van het centrum is alleen mogelijk door een fantastische samenwerking, en we zijn verheugd dat Dijkstra Draisma nu het team komt versterken in deze laatste fase van het tot leven wekken van de visie van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee en de gemeenschap erachter.

Opening

De opening van het centrum wordt verwacht in 2024.
Werelderfgoedcentrum Waddenzee wordt een nieuwe plek om de Wadden mee te maken, in de haven van Lauwersoog. Een plek waar gewerkt wordt aan een gezonde balans tussen mens en natuur, met het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee als inspiratiebron.

Facebook TwitterLinkedin
­