Ook subsidie woonverbetering voor Lauwersoog, Niekerk, Ulrum en Zoutkamp

Eigenaren van woningen in Lauwersoog, Niekerk, Ulrum en Zoutkamp kunnen straks ook eindelijk gebruik maken van de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen. Het gaat om woningen die geen onderdeel zijn van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen.

Kabinet breidt regeling uit

Het Kabinet wil deze subsidieregeling uitbreiden met 28 postcodes. Dit als reactie op de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen. Dat betekent dat zo’n 15.000 extra adressen in de provincie deze subsidie van € 10.000,- kunnen aanvragen. Waaronder in Lauwersoog, Niekerk, Ulrum en Zoutkamp.

Hoe en wanneer aanvragen?

Op dit moment bereidt Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) de uitvoering van deze subsidieregeling voor. Dit doen zij in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Verwacht wordt dat de regeling in november 2023 open gaat. Houd hiervoor de website van SNN in de gaten. 

Reactie wethouder

‘De aanhouder wint’, zegt wethouder De Visser blij. ‘Na vele gesprekken met het Rijk is het dit jaar gelukt om ook de woningeigenaren in deze dorpen gebruik te laten maken van deze subsidieregeling. Zij vielen eerst buiten de boot, terwijl hun situatie niet anders was dan dat van iemand uit bijvoorbeeld Zuidwolde. Het vernietigend rapport van parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning in onze provincie, bood ons de kans dit recht te trekken.’

De afgelopen jaren heeft de gemeente contact gehad met diverse inwoners uit Lauwersoog, Niekerk, Ulrum en Zoutkamp. De Visser: ‘Maar telkens met de boodschap dat we ons bewust zijn van deze ongelijke situatie en dat we als gemeente elke kans aangrijpen om bij staatsecretaris Hans Vijlbrief te zoeken naar een oplossing. Dat dit steeds de boodschap was, is op den duur frustrerend voor onze inwoners. Gelukkig hebben we hen nu een goed bericht kunnen melden.’

Facebook TwitterLinkedin
­