Een honderd procent klimaatneutraal Bedum: dat is het doel van Energiecoöperatie Duurzaam Bedum. Vanaf 1 maart 2019 kunnen inwoners van Bedum en omstreken, met dank aan een aantal betrokken Bedumer ondernemers, gebruik maken van lokaal opgewekte duurzame energie.
BEDUM – Energiecoöperatie Duurzaam Bedum is ontzettend blij met de eerste drie Bedumer ondernemers die hebben laten blijken dat ze Duurzaam Bedum een warm hart toedragen. Gert-Jan Hageman, voorzitter van de coöperatie: “De firma’s Wieringa, Knol en Vaatstra uit Bedum stellen hun daken belangeloos beschikbaar voor zonnepanelen. Dankzij hen kunnen wij een fantastische start maken om van Bedum een duurzamere samenleving te maken”.
Duurzaam Bedum
Energiecoöperatie Duurzaam Bedum is een bewonersinitiatief. Het bestuur van de coöperatie bestaat volledig uit vrijwilligers en wordt gevormd door Bedumers Douwe Feddema, Egbert Ludwig en Gert-Jan Hageman. Doel van de coöperatie is duurzame energie voor iedereen toegankelijk maken: iedereen uit Bedum en omgeving mag meedoen. Mensen kunnen lid worden zonder dat ze vooraf iets hoeven te betalen en leden besparen vanaf dag één geld. Hierdoor wordt duurzame energie ook bereikbaar voor huurders, ouderen en mensen met een iets kleinere portemonnee. Omdat het om duurzame en lokaal opgewekte energie gaat hoeven leden geen energiebelasting te betalen en daarmee kunnen leden tot een paar honderd euro per jaar besparen. Bovendien helpen ze zo het milieu en investeren ze in hun omgeving, want de winst die de coöperatie maakt komt volledig ten goede aan maatschappelijke voorzieningen in Bedum.
Knol dakbedekking en renovatie
Knol Dakbedekking en renovatie is één van de eerste ondernemingen die Duurzaam Bedum ondersteunen. Het bedrijf levert en monteert stalen dakbedekking. Eigenaar Egbert Knol vindt het fijn om iets voor de plaatselijke gemeenschap te kunnen doen door zijn dak beschikbaar te stellen. Het liefst zou hij ook zijn grond beschikbaar stellen. Op die manier zou de coöperatie in één keer 2400 panelen kunnen plaatsen. Helaas is dit in verband met vergunningen op dit moment nog niet mogelijk. Egbert: “Het is een mooi idee dat we alles plaatselijk en samen kunnen doen. We hebben de ruimte beschikbaar, dus we vinden het mooi om dit te kunnen doen ten bate van onze eigen gemeenschap en het milieu”.
Vaatstra B.V.
Ook Saskia Vaatstra van Vaatstra B.V., een allround installatiebedrijf, vindt het een mooie combinatie: haar bedrijf en het doel van Duurzaam Bedum. Saskia: “Ik vind het een mooi idee dat op deze manier ook mensen die geen eigen zonnepanelen kunnen plaatsen of aanschaffen toch gebruik kunnen maken van zonne-energie. Ik vind het ook een goede stok achter de deur om zelf als bedrijf aan de gang te gaan met duurzame energie”.
Loon- en grondverzetbedrijf Wieringa
Loon- en grondverzetbedrijf Wieringa bestaat al bijna vijftig jaar in Bedum. Eigenaar Peter Wieringa vindt het steunen van Duurzaam Bedum een goede manier om iets terug te doen voor zijn dorp. “We rijden veel met relatief grote machines door het dorp en willen graag wat terugdoen voor de gemeenschap. Onze machines staan in grote loodsen waarvan het dak gunstig ligt qua zon. Het is ook wel zo efficiënt, in één keer een groot oppervlak voorzien van een groot aantal zonnepanelen. We zien dit initiatief bovendien echt zitten, dus wij dragen ons steentje graag bij.”
Vrijwilligers gezocht
Het bestuur achter Duurzaam Bedum verricht al haar werkzaamheden vrijwillig en zou daar best wat hulp van andere vrijwilligers bij kunnen gebruiken. Denk onder andere aan administratieve ondersteuning, ledenwerving en communicatie.
Zonneweide
Vanaf 1 maart 2019 start Duurzaam Bedum met het leveren van energie, opgewekt op het dak van Knol en later ook op de daken van Vaatstra en Wieringa. Gert-Jan: “Om ons uiteindelijke doel te behalen, Bedum voor honderd procent klimaatneutraal, hebben we echter wel de hulp van de gemeente en provincie nodig: we hebben grond nodig voor een zonneweide en windmolens. De start die we nu maken is fantastisch, maar met deze drie daken kunnen we niet alle huishoudens in Bedum en omstreken voorzien van duurzame energie. En de vraag is nu al hoger dan het aanbod”. Helaas zijn pogingen om een zonneweide te realiseren tot nu toe stuk gelopen op belemmeringen bij de gemeente en de provincie. “We verwachten echter dat de nieuwe gemeente Het Hogeland net zo ambitieus is als wij. En meer daken van ondernemers zijn uiteraard ook meer dan welkom!”
Informatieavond 14 februari
Op donderdag 14 februari organiseert Duurzaam Bedum een informatieavond in het Trefcentrum in Bedum. Vanaf 19:00 uur staat de koffie klaar en om 19:30 uur start het officiële gedeelte. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.
Zie voor meer informatie en aanmelding: www.duurzaambedum.nl.
Wat is klimaatneutraal
Een proces is klimaatneutraal als het niet bijdraagt aan klimaatverandering. Een ander, veel gebruikt woord voor een klimaat neutraal proces is CO2-neutraal. Een proces is pas dan klimaatneutraal, als er géén sprake is van CO2-uitstoot of als de geproduceerde broeikasgassen elders worden gecompenseerd.
Klimaat neutrale levenswijze 3 stappenplan:
1 - Energiezuinig leven => minder zuivelproducten en vlees eten, minder vliegen, energiezuinige apparaten gebruiken, woning isoleren etc.
2 - Duurzame energie => maak gebruik van zonne-energie of windenergie.
3 - Klimaatcompensatie => het teveel aan CO2 uitstoot compenseren door bijvoorbeeld de aanplant van bomen (bomen halen CO2 uit de lucht).