De werkzaamheden aan de historische Enne Jans Heerd op Maarhuizen zijn vandaag officieel gestart door wethouder Theo de Vries van Het Hogeland. Ook onthulde hij daar de naam van de nieuwe voetgangersbrug over het Mensingweersterloopdiep. De brug heet ‘Nieuwe Maarhuistertil’.
De brug maakt letterlijk een verbinding tussen het omliggende landschap van Maarhuizen en de Enne Jans Heerd. Op de wierde Maarhuizen worden door Staatsbosbeheer de cultuurhistorische en landschappelijke elementen en de beleefbaarheid van de wierde versterkt. De monumentale boerderij Enne Jans Heerd wordt door de Stichting Enne Jans Heerd gerestaureerd en geschikt gemaakt voor de nieuwe functie als plek voor cultuur -en natuurbeleving.
In de boerderij wordt een theaterzaal gerealiseerd, er komt een dagcafé en de boerderij wordt straks gebruikt als buitenlokaal voor onderwijs en educatie. Met de restauratie wordt Gronings erfgoed geborgd en hersteld. De werkzaamheden zijn kort geleden begonnen en worden naar verwachting in 2023 afgerond.
Pieterpad
Door het realiseren van de voetgangersbrug over het Mensingeweersterloopdiep is de wierde toegankelijker voor inwoners en bezoekers. Ook legt de brug een verbinding met het buurdorp Mensingeweer en het verderop gelegen Winsum. Maarhuizen is onderdeel van een knooppunt van fiets- wandel- en vaarroutes. Het populaire Pieterpad leidt nu ook over de wierde Maarhuizen.
‘Allure’
Wethouder Theo de Vries is verheugd over de start van de werkzaamheden en de nieuwe brug: “Het initiatief voor de brug komt van de Staatsbosbeheer en de bewoners van de Enne Jans Heerd zelf en het resultaat ligt er nu. De wierde is nu gemakkelijk bereikbaar en toegankelijk. Daarnaast leiden de werkzaamheden aan de historische boerderij tot een plek die nóg aantrekkelijker wordt. De allure van de wierde wordt hersteld.”
Beide projecten zijn mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Nationaal Programma Groningen (via gemeente het Hogeland), Staatsbosbeheer, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Provincie Groningen, Waddenfonds, Buitenfonds, Boerderijenfonds, Regio Groningen Assen, BPD Cultuurfonds, Bernard Kruisingafonds en Meijer-Leima fonds.
Enne Jans Heerd
De Enne Jans Heerd is een monumentale boerderij op de wierde Maarhuizen op het Hogeland in Groningen. Het gebied waar de Enne Jans Heerd op staat behoorde tot 1594 aan het Klooster van Aduard. De boerderij is genoemd naar Enne Jans Huizing (1737-1819). Deze boerderij in Maarhuizen was van zijn schoonouders geweest. Samen met zijn vrouw Grietje Freerks verwierf hij de boerderij in 1788. In 1977 wordt de boerderij verkocht aan Staatsbosbeheer. In de jaren 1980/1981 wordt de kop-hals-rompboerderij gerestaureerd. Vanwege de hoge cultuurhistorische waarde is de boerderij erkend als een rijksmonument.
Zie ook website: https://ennejansheerd.nl/