Vragen en antwoorden over de nieuwe isolatiesubsidie

Enkele weken geleden kon je in het gemeentenieuws al lezen over de nieuwe isolatiesubsidie voor woningeigenaren. Hiermee kunnen woningeigenaren in Groningen en Noord-Drenthe profiteren van een lagere energierekening. De subsidie komt voort uit de kabinetsreactie 'Nij Begun' op de parlementaire enquête gaswinning. Dat de subsidie er komt, is besloten. Maar hoe de regeling er precies uit komt te zien, weten we nog niet. Dat wordt de komende maanden uitgewerkt. Wat we wel weten, is dat onze inwoners al veel vragen hebben. Hier lees je de 10 meest gestelde vragen en de antwoorden.

1. Waarom zijn er binnen de gemeente verschillen in de vergoeding? 

Lees de toelichting op hethogeland.nl/isolatiesubsidie.

2. Krijg ik altijd €20.000 of €40.000 vergoed?  

Nee. Je krijgt isolatie- en ventilatiemaatregelen vergoed die ervoor zorgen dat jouw huis verwarmd kan worden met een duurzame (lage temperatuur) warmtebron. Zoals bijvoorbeeld een warmtepomp. We noemen dit: isoleren tot aan de standaard voor woningisolatie. Meer hierover lees je op rvo.nl. De kosten daarvoor krijg je 50% vergoed tot maximaal € 20.000, of 100% vergoed tot maximaal € 40.000. Afhankelijk van onder welke groep je valt. Een energieadvies kan helpen om te bepalen welke maatregelen voor jouw woning nodig zijn om tot de standaard voor woningisolatie te komen.

3. Hoe bereken ik of ik 140% van het minimumloon verdien en dus onder de regeling van 100% vergoeding val?

Op dit moment worden de voorwaarden van de nieuwe isolatiesubsidie uitgewerkt. Deze berekening is daar een onderdeel van. Bijvoorbeeld op welk moment jouw inkomen bepaald wordt. Zodra hier meer duidelijk over is, maken we dat bekend. Op deze website en de website van de rijksoverheid en het Regionaal Energieloket.

4. Moet ik de maatregelen eerst zelf betalen en krijg ik de subsidie achteraf?

De voorwaarden van de subsidie moeten nog uitgewerkt worden. Zodra dit duidelijk is, maken we dit bekend. Op deze website en de website van de rijksoverheid en het Regionaal Energieloket.

5. Moet ik ook ISDE-subsidie aanvragen wanneer ik ga isoleren?

Ja. De ISDE-subsidie is een landelijke subsidieregeling voor onder andere isolatiemaatregelen. Deze subsidie blijft beschikbaar voor inwoners van Groningen en Noord-Drenthe. De nieuwe isolatiesubsidie vanuit Nij Begun komt er bovenop.

De nieuwe subsidie vanuit Nij Begun geldt vanaf 25 april 2023. Heb je na deze datum jouw woning geïsoleerd en daarvoor de ISDE-subsidie aangevraagd? Dan kun je vanaf begin 2025 ook de subsidie vanuit Nij Begun aanvragen.

De voorwaarden van de subsidie, hoe je de subsidie kunt aanvragen en welke ondersteuning je hierbij kan krijgen, moeten nog verder uitgewerkt worden. Zodra dit duidelijk is, maken we dat bekend. Op de website van de gemeente, het Regionaal Energieloket en de rijksoverheid.

6. Als ik al wil starten met isoleren, wat kan ik nu dan doen?

Hoe je de subsidie kunt aanvragen, moet nog verder uitgewerkt worden. Daarom kun je de subsidie nu nog niet aanvragen. Dat kan vanaf begin 2025. Wil je al wel beginnen? Dan moet je de kosten voorschieten. Eventueel kun je daarvoor geld lenen via het Nationaal Warmtefonds of andere leningen. Soms zelfs met 0% rente. Meer hierover vind je op het Regionaal Energieloket.  

Je kunt dus alvast beginnen. De kosten die je maakt, krijg je terug. Deels, of helemaal. Wel is het belangrijk dat je:
• bonnetjes bewaart;
• foto’s maakt van de werkzaamheden (voor, tijdens en na);
• je ISDE-aanvraag en -beschikking bewaart.

7. Is een energieadvies nodig?

Een energieadvies maakt duidelijk welke isolatie- en ventilatiemaatregelen nodig zijn om jouw woning te isoleren tot de standaard van woningisolatie. Welke ondersteuning je bij een energieadvies kan krijgen en hoe zo’n advies eruit moet zien, zijn onderdelen van de subsidie die nog uitgewerkt moeten worden. Zodra dit duidelijk is, maken we dit bekend. Op de website van de gemeente, de rijksoverheid en het Regionaal Energieloket.

8. Welke ondersteuning kan ik nu al krijgen?

In onze gemeente werken energiecoaches. Een energiecoach bekijkt samen met jou je huis en vertelt waar je op kunt besparen. Daarnaast geeft de energiecoach tips om energiezuiniger te wonen. En hij of zij laat zien waar en hoe je het beste kunt beginnen. Een Energiecoach kost je niks. Een Energiecoach aanvragen? Dat kan op het Regionaal Energieloket. Je vindt daar ook meer informatie over isolatie. Je kunt daarvoor ook terecht op verbeterjehuis.nl en rvo.nl.

9. Wordt het vervangen van kozijnen ook gesubsidieerd?

Als de bestaande kozijnen niet geschikt zijn voor het type glas dat noodzakelijk is om de woning goed te isoleren, dan moeten ze worden vervangen. Deze kosten worden dan ook vergoed. 
Om voor vergoeding van nieuwe kozijnen bij bijvoorbeeld triple glas in aanmerking te komen, is het van belang:

  • dat triple glas noodzakelijk is om te voldoen aan de standaard voor woningisolatie.
  • dat de huidige kozijnen niet geschikt zijn voor triple glas.

10. Ik woon in de buurt van de Eemshaven. Onder welke subsidieregeling valt mijn huis?

Dat verschilt en is afhankelijk van waar je precies woont. Lees meer.

Facebook TwitterLinkedin
­