Sportpark Winsum-West krijgt zonnecarports
 
Het college stelt de raad voor een investeringskrediet van 275.000 euro beschikbaar te stellen voor verduurzaming van het nieuwe sportpark Winsum-West. De gemeenteraad van Winsum had voor de verduurzaming van het sportpark al geld gereserveerd.

Op Winsum-West komen ‘zonnecarports’ die net zo veel duurzame energie gaan leveren als de sportverenigingen daar gebruiken. Die verenigingen gaan de zonnecarports exploiteren. Zij hebben daarvoor een stichting in het leven geroepen: de Stichting Schilligehamster Zon. Van het investeringskrediet wordt maximaal 155.000 euro als lening aan die stichting verstrekt. Daarmee kunnen de benodigde zonnepanelen worden aangeschaft. De stichting betaalt de rente en aflossing van die lening uit de opbrengst van de zonnepanelen. Als de panelen meer opbrengen dan deze kosten dan wordt dat opnieuw  geïnvesteerd in duurzame maatregelen.

De gemeente investeert 80.000 euro in de draagconstructies voor de panelen. Voor de voorbereiding van het project is 40.000 euro nodig.
Sportwethouder Theo de Vries: “Het project heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Maar dat wat er nu ligt, mag gerust uniek worden genoemd. Het sportpark wordt voor wat betreft de energievoorziening in een klap volledig verduurzaamd”. 

Facebook TwitterLinkedin
­