Vrijdag 17 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Bedum werd bevrijd.  In de vroege ochtend op 17 april 1945 kwamen Universal Carriers (bepantserd rupsvoertuigen) van de 8th RECCE, 2nd Division aan nabij Boterdiep OZ. Na een aantal korte verkenningen had de 8th RECCE de aanval overgelaten aan de South Saskatchewan regiment die ook tot de 2nd Division behoorden.

Na een enkele korte vuurgevechten uit de richting van het treinstation en het DOMO terrein vluchtten de Duitsers via de spoorlijn richting Loppersum. De opdracht Oost- en Noord Nederland te bevrijden kwam van Veldmaarschalk Montgomery. Voor de bevrijding van Noord- Nederland werden twee infanteriedivisies en een tankdivisie ingezet.

Wij kregen van de Historische Vereniging gemeente Bedum onderstaande twee foto's van de bevrijding.

75 jaar Bevrijding Bedum 1945 - 2020

75 jaar Bevrijding Bedum 1945 - 2020 

De foto's zijn ook te zien in het documentatiecentrum van de Historische Vereniging  Het centrum is gevestigd in de bovenruimte van de gymzaal aan de Schoolstraat nummer 17 en is geopend op de maandag 1e van de maand van 19.30-21.00 uur,  of op afspraak. Voor het laatste nieuws van de Historische Vereniging, foto's en de geschiedenis van de gemeente Bedum, bezoekt u de website van de vereniging:  www.zoastwas.nl

 

Facebook TwitterLinkedin
­