Lezing door initiatiefnemer Stolpersteine in Synagoge Groningen

Kunstenaar Gunter Demnig komt op 11 april naar Groningen om Stolpersteine (struikelstenen) te leggen voor twee slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Ook voor twee gefusilleerde verzetsstrijders worden die dag Stolpersteine gelegd. Gunter Demnig houdt na de legging een lezing in de Synagoge van Groningen.

Gunter Demnig Stolpersteine

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn) legt op 11 april twee Stolpersteine voor het pand Oude Kijk in het Jatstraat 8. De stenen zijn ter herinnering aan Henri Frank en zijn zus Mathilde Frank die van 1941 tot maart 1943 op dit adres woonden.

Oude Kijk int Jatstraat 8 hoofdbewoners 1921 1944

In maart 1943 werden zij uit hun huis gehaald en na een korte internering in kamp Westerbork naar Sobibor gedeporteerd en aldaar op 20 maart 1943 vermoord. Van deze grote Joodse familie hebben slechts enkelen de oorlog overleefd.

Oude Kijk int Jatstraat 8 GroningenOude Kijk int Jatstraat 8 Groningen

De twee Stolpersteine die aan de Westersingel 41 worden gelegd, zijn ter herinnering aan twee verzetsstrijders, Pieter Heertje Dijksterhuis en zijn zoon Cornelis Yno George Dijksterhuis. Pieter Heertje bezat een accountantskantoor in Groningen en was lid van een verzetsorganisatie, de Ordedienst. Hij werd in september 1944 opgepakt, verhoord in het beruchte Scholtenshuis en op 12 oktober 1944 nabij Westerbork gefusilleerd. Zijn zoon studeerde theologie in Amsterdam en werkte in de oorlog voor het (clandestiene) dagblad Trouw. Hij werd in Amsterdam gearresteerd en op 11 oktober, één dag voor zijn vader, in Wormerveer gefusilleerd.

Pieter Dijksterhuis

 

Cornelis Dijksterhuis

De stenen voor Henri en Mathilde Frank worden om agenda-technische redenen ’s morgens gelegd maar pas in de middag ingewijd.

Voordracht
Gunter Demnig is bedenker van het Stolpersteine concept. Na de legging aan de Westersingel houdt hij een voordracht in de synagoge (Folkingestraat 60) over zijn werk. De voordracht is in het Duits en is vrij toegankelijk. Gezien het beperkte aantal plaatsen en de catering worden belangstellenden verzocht zich aan te melden bij de Stichting Stolpersteine Groningen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De vier Stolpersteine op 11 april zijn de eerste die worden gelegd onder auspiciën van de onlangs opgerichte Stichting Stolpersteine Groningen.

 Programma legging Stolpersteine 11 april in Groningen
9.00 uur: legging Oude Kijk in het Jatstraat 8
10.00 uur: legging en plechtigheid Westersingel 41
11.00 uur: lezing Gunther Demnig, Synagoge Groningen, Folkingestraat 60
12.30 uur: plechtigheid Oude Kijk in ’t Jatstraat 8

Facebook TwitterLinkedin
­