ASSEN – Sinds deze maand gebruikt de operatieafdeling van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) nieuwe, zeer geavanceerde anesthesie-beademingsapparatuur. Deze apparaten gaan zuiniger om met anesthesiegassen, wat bijdraagt aan minder uitstoot van broeikasgassen.

Frank Wajon anesthesioloog van het WZA bij de nieuwe Aisys

Ook voor patiënten is de nieuwe apparatuur een verbetering. “Met deze beademingsapparatuur kunnen we nog preciezer en veiliger de patiënt beademen. Dat is minder belastend voor de longen. En door een nieuwe functie kunnen we kleine kinderen sneller in slaap brengen met een kapje”, legt Frank Wajon, anesthesioloog, uit. “Bovendien hebben we minder medicatie nodig. Zo sparen we het milieu én de kosten zijn lager.”

Duurzaam

Steeds meer ziekenhuizen stappen over op apparatuur die duurzamer is voor het milieu. Het WZA heeft niet alleen al de oude apparatuur vervangen door nieuwe, maar werkt ook met een narcosemiddel dat minder milieubelastend is dan de traditionele narcosemiddelen. Ook op andere punten werkt de OK aan duurzaamheid, zoals afvalscheiding en het opzetten van een zogenoemd ‘Green Team’ om de OK de verduurzamen.

Facebook TwitterLinkedin
­