Noordelijke Zadenmarkt | zaterdag 8 maart | Locatie: Terra ‘De Pionier’, Suikerlaan 51, 9743 DA Groningen | entree 1 euro | fietsers parkeren nabij het terrein, auto's: Suikerlaan 18 Groningen

Op de Noordelijke Zadenmarkt vinden zowel moestuingroentjes als ervaren tuinders van alles voor een bloeiende en eetbare tuin. Van ecologische moestuinzaden, bonen, knollen, kruiden en (eetbare) inheemse planten, tot wormen voor compost en (eetbare) bloemenmengsels. Snuffel tussen natuurboeken, handgemaakte en lokale waren én ruil eigen zaden en stekjes aan de ruiltafel. Behalve de markt is er een divers programma. Jong en oud kan aan de slag voor de insecten, inspiratie opdoen bij mini-colleges en onder het genot van een versnapering genieten van muziek en een muzikale voorstelling.

Noordelijke Zadenmarkt op 8 maart Groningen

Vrouwen als hoeders van het zaad

Het is 8 maart Internationale Vrouwendag en daarom delen zes inspirerende vrouwen hun kennis en passie voor voeding, zaden en biodiversiteit in boeiende mini-colleges en workshops. Natuur- en voedingsdeskundige Rineke Dijkinga belicht de invloed van voeding op de vrouwelijke hormoonbalans, terwijl zaadveredelaar Grietje Raaphorst vertelt over de cruciale rol van vrouwen in het behoud van zaden wereldwijd. Historica Sanne Meijer neemt ons mee in de geschiedenis van Groninger gewassen en voedselbosontwerper (en voorzitter van het Noordelijk Zadennetwerk) Monique Wijn leert deelnemers hoe ze zelf zaden kunnen oogsten en vermeerderen. Bij bioloog en wetenschapscommunicator Renske de Jonge kunnen bezoekers zich onderdompelen in de schoonheid van de nachttuin en tot slot laat agroforestryboerin en landschapsontwerper Rianne Luring zien hoe een bloesemboog insecten jaarrond kan voorzien van voedsel. Het volledige programma met tijden en locaties van de sprekers is te vinden op de website van het Noordelijk Zadennetwerk.

Zaadvraagbaak

Tijdens de Zadenmarkt is de Zaadvraagbaak dé plek om alles te leren over zaadvermeerdering en veredeling. Bezoekers kunnen binnenlopen om vragen te stellen en zelf mee te doen. Quinten Messemaker, mede-initiatiefnemer van De Woldtuin en regeneratief tuinder, laat zien hoe preizaden worden schoongemaakt, terwijl Edwin Nuijten, expert van Stichting Zaadgoed, klaarstaat om vragen te beantwoorden over alles rondom zaden in het publieke domein en wetgeving.

Handen uit de mouwen voor de insecten

Tijdens de Noordelijke Zadenmarkt kunnen bezoekers helpen met de aanplant van een bloesemboog en een nachttuin op het terrein van Terra. Met een bloesemboog bied je insecten het hele seizoen voedsel. In een nachttuin vind je schuilgelegenheid voor nachtdieren en vind je planten die ‘s nachts geuren en bloeien. Deze nachtplanten lokken insecten die ‘s nachts actief zijn en daarmee weer een voedselbron vormen voor andere nachtdieren zoals vleermuizen en egels.

Van symfonie tot nachttuin

Jong en oud kunnen daarnaast de symfonie van de biodiversiteit ervaren met kunstinstallatie ‘Biodiversiteit in AR’ van Chantalla Pleiter en aan de slag bij Science LinX en de meet-o-theek van CurioUs?. Zij nemen een keur aan meetapparatuur zoals wildcamera’s, microscopen en batdetectors mee om de magie van de nachttuin te ontdekken. 

Zaadbommen en Bomberus

Kinderen kunnen heerlijk spelen op het avontuurlijk aangelegde terrein van Terra, zaadbommen kneden, natuurbingo spelen, uilenballen pluizen en nachtvlinders ontdekken met de ongelofelijke ontdekkoffer. Ook kunnen bezoekers genieten van een optreden van homomannenkoor Zangzaad. Kunstenaarscollectief Het Kanaal speelt muzikaal stripverhaal Bomberus, met een hommelkoningin in de hoofdrol.

Panelgesprek en meer

Daarnaast is er een panelgesprek: vijf groene initiatieven, waaronder het Noordelijk Zadennetwerk, ontvangen dit jaar steun van de provincie Groningen voor hun plannen om de biodiversiteit te versterken. Samen met gedeputeerde Henk Emmens gaan zij hierover in gesprek. Wethouder Kirsten de Wrede van de gemeente Groningen opent de aangeplante bloesemboog en gaat daarbij in op hoe de doelen op het gebied van biodiversiteit van de gemeente aansluiten op die van de markt. Tot slot zijn er presentaties van Wormenkwekerij Wasse, MeerBomen Nu en het Drentse Voedselbosloket. 

Standhouders

Standhouders op de markt zijn: De Godin - eetbaar landschap, De keukentuin, Gradinka kruidentuinen, MeerBomen Nu, Passiflora, PlantMark, Tuinjoop, Tuinen van Weldadigheid, De Groene Zon, De Hexenketel, Groei en Bloei, Grunndak, Kaarsen met Pit, KNNV Groningen, Land van Ons, Odin Winsum, Rineke Dijkinga - De Zaderij, Roeks Rariteitenkabinet, Science LinX – RUG meet-o-theek, Stichting Groninger Voedseltuinen, Stichting Zaadgoed, Velt Drenthe (voor Velt Nederland), Vleermuiswerkgroep Groningen, Stichting Struikroven, Het Drents Voedselbosloket, Wolwarmte Groningen en Wormenkwekerij Wasse.

Praktische informatie

De Noordelijke Zadenmarkt is van 11.00 uur tot 16.00 uur en vindt plaats in en rondom de kenniswerkplaats van Terra ‘De Pionier’ op het Terra SuikerTerrein in Groningen aan de Suikerlaan 51. De entree is 1 euro. Fietsers kunnen nabij het terrein parkeren. Wie met de auto komt, kan gratis parkeren achter het zeefgebouw/De Wolkenfabriek aan de Suikerlaan 18. Hiervandaan is het ongeveer tien minuten lopen via de Bietenbrug naar de markt. Wees alert op voetgangers in dit gebied en matig je snelheid. 

De Noordelijke Zadenmarkt wordt georganiseerd door het Noordelijk Zadennetwerk, Stichting Groninger Voedseltuinen, Terra en de Natuur en Milieufederatie Groningen. En is mede mogelijk gemaakt door provincie Groningen, gemeente Groningen en de Emmaplein Foundation. Sponsoren zijn Dura Vermeer, Grunndak en De Suikerzijde.

Facebook TwitterLinkedin
­