Vaste waarden in snel veranderende tuintrends

Onze tuinen veranderen soms met de regelmaat van de klok. Beplanting, borders, gras, een trampoline als er kinderen komen of een overkapping om vaker buiten te kunnen zitten, de trends volgen elkaar in razend tempo op. Toch is er ook een aantal vaste waarden, items die zich al decennialang bewezen hebben en dus niet meer weg zijn te denken uit onze tuin.

De lounge dining set op het terras

Een plek om te relaxen, met de buren te babbelen, feestjes te geven en 's zomers urenlang te mijmeren op zwoele avonden: je lounge dining set moet multifunctioneel zijn. Bij voorkeur voorzien van een gedeelte waar je ook in horizontale stand plaats kunt nemen. Vanzelfsprekend staat deze buitenzithoek op een plek waar veel zon komt. De schaduwvoorziening wisselt: een zonnescherm aan de gevel of een tarp (tentdoek) dat over de lounge set heen is gespannen. Dat kan aan de schutting of speciaal hiervoor in de grond geslagen palen die eventueel opgeleukt worden met druivenranken.

De 'good old' parasol

Hoewel, over schaduw gesproken: de good old parasol op een voet lijkt al sinds mensenheugenis vaste prik op een gezellig terras. Deze is praktischer dan een doek spannen en goedkoper dan een zonnescherm. Vandaar dat menig tuinbezitter al in maart de parasol tevoorschijn tovert. Een model op een voet of met een arm, zodat de standaard niet in de weg staat. Een nieuw exemplaar of een gepensioneerde parasol die ooit zijn werk deed op een horecaterras. Niet alleen trends, ook smaken blijven verschillen.

De vele voordelen van de opstomende moestuin

Zelfs wie geen tuin heeft, heeft vaak wel een moestuin. Op het balkon, aan een buitenmuur of op een stukje grond in een buitenwijk. Hier kweken we massaal groenten, fruit en kruiden. Omdat het goedkoper is, lekkerder, duurzaam, inspirerend én rustgevend. Zo rustgevend dat veel eigenaren van gemeentetuintjes de tijd vergeten en het liefst in het schuurtje zouden blijven overnachten. Hoe dan ook: wie de voordelen van een moestuin ervaart, wil niet anders meer dan het hele jaar door lekker buiten bezig zijn.

Sowieso: veel groen

Er zijn nog mensen die hun tuin inrichten (of helemaal niet inrichten) als een soort parkeerplaats met louter grijze, grauwe tegels. "Lekker praktisch en onderhoudsvriendelijk". Hun goed recht, maar ze weten niet wat ze missen. Niet iedereen heeft tijd om een moestuin bij te houden, maar er is veel groen dat zichzelf wel vermaakt in de tuin. Een stuk beter voor je humeur, vandaar dat betonnen tuinen niet vaak meer voorkomen.

Barbecue en vuurkorf: hou het duurzaam en denk aan de overlast

Even googelen op 'duurzame barbecue' of 'duurzaam vuur maken' is noodzakelijk om niet te veel fijnstof in de lucht te brengen. Maar ook je buren zijn er blij mee als je de rookontwikkeling weet te beperken. Mensen met astma zitten 's zomers soms gedwongen binnen als iedereen fikkie stookt, en de geur van geroosterde vis is nogal overheersend. Om niet te zeggen dat het nogal stinkt. Als je buren zelf buiten een pastaatje zitten te eten, is dat niet prettig voor ze. Juist omdat we weten dat deze activiteiten populair zijn, stippen we het aan.

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­