Behalve de Fairtradeweek (28 okt. t/m 5 nov.), die we in onze vorige nieuwsbrief al benoemden, heeft de maand november ook weer enkele bijzondere internationale dagen. Zo is het 6 november de Internationale dag voor de preventie van aantasting van het milieu bij gewapende conflicten. In 2001 werd deze dag, waarop maatregelen genomen moeten worden om te zorgen dat het milieu en de natuur zoveel mogelijk gespaard blijven tijdens gewapende conflicten, in het leven geroepen. De ambitie is om de aarde ook tijdens dergelijke complexe scenario’s te beschermen en het milieu deel uit te laten maken voor conflictpreventie en vredesopbouw. Want ook na een oorlog hebben volkeren last van enorme schades aan oogsten en de menselijke gezondheid. Helaas zal er op dat gebied dus enorm veel werk verzet moeten worden!

De internationale dagen in deze maand hebben vrijwel allemaal betrekking op iets waar we het zicht bijna op kwijt dragen te raken. Zo is het op 10 november de Wereldwetenschapsdag voor Vrede en Ontwikkeling en op 16 november is het de Internationale dag van Verdraagzaamheid, vanaf 1995 door Unesco ingesteld. Misschien kan de derde donderdag van november ons helpen de tegenstelling tussen dit mooie streven en de bittere praktijkervaring te doorgronden, want op deze dag valt jaarlijks de Werelddag van de Filosofie. In elk geval kan de oosterse filosoof Rumi ons wel een richtlijn geven in ons persoonlijke leven, want één van zijn gezegden luidt:

Al zou de wereld vol met doornen groeien, een liefdevol hart blijft altijd een hof waar rozen bloeien..”

Zilversmid uit Nepal komt weer naar Wereldwinkel Bedum

Zaterdag 18 november zal zilversmid Dambar Biswokarma, afkomstig uit Nepal, weer in wereldwinkel Wizzelwaark aanwezig zijn. Dambar werkt als zilversmid in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Hij leidt in zijn zilverfabriek jongens/mannen uit de ‘laagste kaste’, een groep mensen die daar nauwelijks aan bod komen, op tot zilversmid zodat zij zichzelf en hun familie financieel kunnen onderhouden, want hij betaalt hen een eerlijk loon. Om zijn werknemers financieel deze kansen te kunnen blijven bieden, organiseert hij workshops en verkoopt dan zijn mooie zelfgemaakte sieraden. Met het kopen van deze zilveren sieraden steun je dus een goed fairtrade project! Dambar zal van 11.00 uur tot 16.00 u. in de winkel aanwezig zijn. Iedereen is van harte welkom!

 Wereldwinkel Nieuws Bedum November 2023 zilversmid Dambar BiswokarmaDambar tijdens zijn bezoek aan Wereldwinkel Wizzelwaark in mei 2023

Wereldwinkel Nieuws Bedum November 2023 zilversmid Dambar Biswokarma Nepal
Dambar tijdens zijn bezoek aan Wereldwinkel Wizzelwaark in mei 2023

Maandaanbieding november

Alle sjaals zijn deze maand met 10% korting in de aanbieding, vrienden ontvangen 20% korting!

Vrijwilliger bij de Wereldwinkel

Vrijwilligers zijn altijd welkom bij de wereldwinkel, we kunnen je steun en hulp goed gebruiken!

Vriend van de Wereldwinkel

Voor € 15,- per jaar kun je vriend van de Wereldwinkel worden. Je bevordert zo eerlijke wereldhandel, ontvangt altijd 10% korting op kunstnijverheidsproducten en 20% bij speciale aanbiedingen.


Wereldwinkel Wizzelwaark

Grotestraat 32 Bedum
www.wereldwinkelbedum.nl
iDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.facebook.com/wereldwinkelbedum
T: 06-29443200

Openingsijden:
di./wo./do.: 13.00 - 16.30 u.
vr./za.: 10.00 - 16.30 u.

Facebook TwitterLinkedin
­