vijf voordelen van het recyclen van plastic

Tegenwoordig wordt plastic gebruikt voor ontzettend veel verschillende doeleinden. Zo worden er tasjes van gemaakt die je in een supermarkt kunt kopen, maar ook wordt dit materiaal ingezet voor het produceren van productverpakkingen. Bovendien kan plastic gebruikt worden in een vloercoating. Daarnaast zijn er nog meer vloeren waarbij plastic toegepast wordt. Denk bijvoorbeeld aan een kunststof gietvloer, wat erg mooi is. Doordat plastic zoveel gebruikt wordt, is er ook veel verbruik. Dit kan teruggedrongen worden door het materiaal te recyclen, waarna het mogelijk later weer gebruikt kan worden in een kunststof gietvloer. Het recyclen van plastic heeft de onderstaande voordelen. 

Minder energieverbruik

De opgeslagen energie kan worden gebruikt voor aanvullende cruciale eisen uit de markt. Daarnaast vereist het productieproces natuurlijke bronnen als water, olie, aardgas en steenkool als grondstof. Daarom bespaart kunststofrecycling waardevolle organische hulpbronnen. Zo kan olie, die essentieel is voor het maken van gloednieuwe plastic producten, ongeveer 40 procent van het olieverbruik verminderen door simpelweg verloren en ouder plastic afval te recyclen.

Minder vervuiling

Broeikasgassen zijn een belangrijke oorzaak van de toenemende vervuiling in onze omgeving. Bij de productie van kunststoffen wordt olie verbrand. Dit genereert een enorme hoeveelheid broeikasgassen. Door plastic te recyclen in plaats van het vanaf nul te produceren, wordt de uitstoot van giftige broeikasgassen dus aanzienlijk verminderd. Behalve dat plastic afval de bodem en het water verontreinigt met gevaarlijke stoffen, kan dit ook verantwoordelijk zijn voor de dood van tienduizenden dieren op aarde, in het water en in de zee als gevolg van inname. Dit vermindert vervolgens de vervuiling en bespaart veel diersoorten die essentieel zijn voor de voedselketen.

Minder afval

Het belangrijkste doel van het recyclen is om plastic afval te verminderen. Het kan niet op de vloer of zelfs in het zeewater worden weggegooid. Zo wordt het recyclen van de flessen het enige werkbare alternatief om het aantal van dit plastic afval te verminderen. Voor de procedure voor het recyclen van plastic flessen worden tegenwoordig innovatieve technieken gebruikt. Met deze innovatieve werkwijzen kunnen grote plastic flessen in enkele minuten worden gerecycled.

Duurzaam leven

Als bedrijven samen met hun interne en externe stakeholders werken aan het creëren van bewustzijn en het stimuleren van positieve gevolgen van plastic en recycling dan zullen ze zeker leiden tot een ommekeer in de richting van milieubehoud. Bovendien is de kans groot dat ze hierdoor meer klanten krijgen aangezien er steeds meer mensen zijn die alleen maar in zee gaan met duurzame ondernemingen. Ook consumenten kunnen natuurlijk duurzamer leven door het plastic dat ze gebruikt hebben te recyclen. 

Bespaart geld

Als je de procedure voor kunststofrecycling leert, bespaar je veel geld. In plaats van gloednieuwe plastic flessen te kopen, bespaar je zelfs als je de huidige plastic flessen recyclet echt veel geld. Desalniettemin kunnen plastic flessen worden gebruikt voor het bewaren van water in het gezin en voor een aantal andere functies. Deze items zullen je uitgaven verlagen, wat je dus kunt doen door de plastic flessen te hergebruiken als je bijvoorbeeld een dagje uit gaat. 

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­