Op welke manieren kun je hout buiten behandelen?

In de buitenlucht is het van belang om je hout van extra bescherming te voorzien. Buiten krijgt het hout te maken met allerlei omstandigheden, waaronder het weer. Neerslag kan een negatieve impact hebben op dit materiaal. We wonen immers in Nederland, waar we vaak genoeg met regen te maken krijgen. Maar ook de Uv-straling van de zon, de wind en vuil kunnen ervoor zorgen dat de levensduur van het hout verkort wordt. Het hout behandelen biedt bescherming en verlengt de levensduur. Maar hoe kun je hout behandelen? We vertellen je er hieronder meer over.

Hout behandelen met olie

Hout buiten kan behandeld worden met olie. Olie is de ideale optie als je de natuurlijke uitstraling van het hout het beste wilt behouden. Alhoewel er andere producten zijn waarbij de houtnerf geaccentueerd wordt dan wel behouden blijft, is olie hier uitstekend geschikt voor. Dit product is geschikt voor de meeste houtsoorten en trekt in het hout. Dit product biedt een mindere mate van bescherming in vergelijking met beits, maar alsnog is er voldoende bescherming voor de meeste houtsoorten buiten.

Voor deze klus kun je gebruikmaken van een olie van een hoge kwaliteit zoals deze Hermadix Douglas Olie – Naturel. Naast naturel kun je ook kiezen voor varianten met een Dim Grey, Smokey White of zwarte uitstraling. Naast Douglas hout is dit product ook geschikt voor larikshout. Door het gebruik van natuurlijke ingrediënten is deze olie niet schadelijk voor mens en milieu. Alsnog biedt dit product een duurzame bescherming aan houten ondergronden buiten. De olie impregneert het hout en werkt waterafstotend. Dit product is geschikt voor vergrijsde ondergronden, waarbij de natuurlijke houtstructuur zichtbaar blijft.

Hout behandelen met houtcoat

Voor sommige houten ondergronden kan wat stevigere bescherming nodig zijn. Waar vroeger dit soort ondergronden behandeld werden met teerproducten, kun je tegenwoordig kiezen voor een speciale zwarte coating. Hiermee kun je onder meer loodsen en schuren beschermen. Bovendien ziet dit er fraai uit. Het weer zal de ondergrond niet meer kunnen aantasten, terwijl de typische looks behouden blijven. Bijkomend voordeel is dat de meeste houtcoatings een één-pot-systeem zijn, waardoor je vooraf geen grondverf hoeft aan te brengen. Dit levert je een duurzaam resultaat op. Een geschikt product voor deze klus is deze Tenco Houtcoat Zwart.

Hout behandelen met beits

Een andere manier om hout buiten te beschermen tegen weersinvloeden is met behulp van een beits. Buitenbeitsen zijn er in allerlei soorten en maten, waaronder voor je tuinmeubels. Beitsproducten bieden bescherming tegen zowel neerslag, de Uv-straling van de zon, vergrijzing als vuil. Beits biedt de beste bescherming voor buiten en bovendien gaat het eindresultaat lang mee.

Bijkomend voordeel van beits is dat dit product ervoor zorgt dat het vocht nog steeds uit het hout kan. Je hebt de keuze uit transparante, semi-transparante en dekkende beitsen. Bij die eerste variant blijft de houtstructuur het beste zichtbaar, terwijl je bij dekkende beitsen het hout van een mooie kleur kunt laten voorzien. Bekende merken op het gebied van beits zijn onder meer Tenco, Wijzonol, Hermadix, Sikkens, Cetabever en Rambo.

Hout buiten behandelen met lak

Hoewel je de optie hebt om tuinhout te behandelen met lak, is dit de minst geschikte optie. Lakverf zorgt ervoor dat het hout afgesloten wordt met een laag lak. De filmvormende laag is niet vochtregulerend. Hierdoor loop je het risico dat de verflaag gaat afbladderen. Daarom zijn olie (natuurlijkste uitstraling), houtcoatings (vervanging teerproducten) en beitsen (beste bescherming buiten) betere opties voor je hout buiten.

Facebook TwitterLinkedin
­