Interessante feitjes over kleine plaatsen zoals Bedum

In Nederland heb je nog veel kleine dorpen. Die zijn meestal niet te vinden in de randstad, maar wel in het noorden en zuiden van ons prachtige land. Bedum is een kleine plaats met bijna tienduizend inwoners. 

Je kunt dan ook met recht zeggen dat het een klein dorp is. Woon je in Bedum of ergens in de buurt, of juist in een grotere stad als Groningen? Dan is het zeker interessant om de onderstaande feitjes over kleine dorpen door te lezen.  

Mensen zijn er rustiger

Kleine dorpen liggen vrijwel altijd in een landelijke omgeving en om die reden zijn ze ook aantrekkelijk voor toeristen en andere mensen die rust nodig hebben. Mensen zijn over het algemeen rustiger in een klein dorp, omdat er minder haast, drukte en verkeer is. De inwoners doen nog rustig de boodschappen en nemen de tijd om een praatje te maken. 

Dit zie je ook terug in het karakter van mensen die in een dorp wonen. Natuurlijk heeft dit ook te maken met het feit dat kleine dorpen overzichtelijker en schoner zijn. Er is immers meer sociale controle en daarom is het bijvoorbeeld belangrijk om de gevel van je bedrijfspand of woning regelmatig te laten reinigen door een goed reinigingsbedrijf zoals Prova

Mensen in het dorp hebben een betere psychische en fysieke gezondheid 

In de vorige alinea’s hadden we het al even over het feit dat mensen in een dorp doorgaans een rustiger leven leiden. Dat brengt niet alleen kalmte met zich mee, maar mensen kampen dan tegelijkertijd ook minder met chronische stress en andere psychische problemen. Daarnaast is leven in een dorp ook beter voor de fysieke gezondheid. 

Uit een onderzoek van CBS blijkt namelijk dat mensen die op het platteland wonen over het algemeen gezonder zijn. Dit heeft onder meer met de natuur te maken en het feit dat er minder emissies van broeikasgassen en fijnstof zijn. 

Beter voor de ontwikkeling van kinderen 

Gezinnen met jonge kinderen doen er ook goed aan om in een dorp te wonen, want het is goed voor de ontwikkeling van kinderen. In de eerste plaats is het in een dorp veiliger dan in de stad. Een dorp is immers minder aantrekkelijk voor inbrekers en andere criminelen. Daarnaast heb je in een dorp minder verkeer, waardoor kinderen veiliger kunnen spelen. Dit is niet alleen goed voor de kinderen zelf, maar ook voor de gemoedstoestand van ouders. 

Buurtbewoners staan altijd voor je klaar

In een dorp zijn mensen over het algemeen behulpzamer dan in de stad, omdat er minder mensen wonen en je dan vanzelfsprekend ook meer contact met elkaar hebt. In kleine buurten staat men voor elkaar klaar en dat zorgt ervoor dat mensen zich veiliger voelen in kleine dorpen. 

Facebook TwitterLinkedin
­