De beste manieren om je stookkosten te verlagen

Hoge rekeningen voor huisverwarming zorgen elke winter voor een flinke klap in de huishoudbudgetten in Nederland, wat al helemaal het geval is nu de gasprijs zo erg gestegen is. Ze vormen consequent een speciale uitdaging voor mensen die afhankelijk zijn van vaste inkomens of van salaris naar salaris leven. Laten we daarom hopen dat de tarieven snel dalen, want op het moment rijzen de prijzen echt de pan uit. Daarom is het verstandig om aan de slag te gaan met het verlagen van je stookkosten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de onderstaande manieren! 

Gebruik de gecreëerde warmte 

Er zijn tal van activiteiten die je in huis doet die warmte genereren, zoals een maaltijd koken of een douche nemen. Houd tijdens het douchen de badkamerdeur open zodat de stoom zich naar andere kamers verspreidt, en zet geen ventilator aan; het zal snel de warme lucht verwijderen die je hoopt rond te houden.

Draag altijd sokken

Als je voeten koud zijn, zal je hele lichaam koud aanvoelen, dus zorg ervoor dat je in de winter sokken in huis draagt. De volgende stap als je het nog steeds koud hebt: pak een trui of een deken in plaats van de hitte op te drijven.

Verlaag je thermostaat

Je zult waarschijnlijk geen enorm verschil merken als je het maar een graad lager zet, maar dit is alsnog een beweging die 5 tot 10 procent op je verwarmingsrekening kan besparen. Het is vooral verstandig om de verwarming lager te zetten wanneer je je huis enkele uren verlaat, je zult dan immers geen last hebben van het kouder worden van je woning. 

Plan een controle

Goed onderhoud helpt je ​​verwarmingsunit efficiënter te werken. Elektrische en oliekachels moeten minstens één keer per jaar professionele aandacht krijgen en gaskachels om de twee jaar. Hier is ook een stap die je helemaal zelf kunt nemen: vergeet niet om de filters in je verwarmingssysteem te controleren en ervoor te zorgen dat ze schoon en helder zijn. Vervuilde filters leiden tot hogere stookkosten.

Installeer een programmeerbare thermostaat

Ze kosten tussen natuurlijk wel wat geld, maar dat is een bedrag dat je in de loop van een jaar zeker zult terugverdienen omdat je stookkosten zullen dalen. Met een programmeerbare thermostaat stel je de warmte volgens een vooraf bepaald schema in, zodat je de verwarming lager kunt zetten als je niet thuis bent of als je slaapt. 

Laat warmte niet ontsnappen

Houd je deuren en ramen dicht als de verwarming aan staat. Als je huis een open haard heeft die je niet gebruikt, zorg er dan voor dat het rookkanaal gesloten is en dat er glazen deuren zijn geplaatst om warmteverlies tot een minimum te beperken. Naast die ventilatoren voor badkamerventilatie, zet je je keukenventilatie uit wanneer ze niet nodig zijn. 

Let op je boiler

Het is waarschijnlijk ook niet merkbaar als je de thermostaat op je boiler verlaagt, wat je gewoon zelf kunt doen. Hiervoor hoef je dus niet een monteur in te schakelen, al kan de specialist het wel voor je doen als hij/zij je CV-ketel controleert. 

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­