hoe gaat een schoorsteenveger te werk sendarmedia

Heb je thuis een kachel? Dan is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Als je er niet of nauwelijks naar omkijkt, kun je namelijk niet veilig stoken. Dit kan uiteindelijk een schoorsteenbrand tot gevolg hebben. Daarom raden wij jou aan minimaal één keer per jaar jouw schoorsteen te vegen. Doe dit niet zelf, maar schakel hier en professionele schoorsteenveger voor in. Voordat je zo’n professional inschakelt, wil je ongetwijfeld eerst weten hoe hij te werk gaat. Daarom geven we in deze tekst meer inzicht in de werkwijze van deschoorsteenbrigade.be.

Schoorsteen wordt van bovenaf geveegd
Om rommel en aanslag uit het rookkanaal van jouw kachel te verwijderen, is het belangrijk dat de schoorsteen goed geveegd wordt. Via de onderkant van het rookkanaal is dit niet mogelijk. Daarom veegt een schoorsteenveger een rookkanaal altijd via de bovenkant. Om de bovenkant van de schoorsteen te bereiken, klim hij eerst het dak op. Je hoeft zelf niet voor het materieel te zorgen. Althans, niet als je een professionele schoorsteenveger inschakelt. Hij heeft zelf namelijk altijd de benodigde middelen mee om bij de schoorsteen te geraken.

Grondige veegbeurt
Veel mensen denken dat het voldoende is om even snel een borstel door de schoorsteen heen te halen. Op deze manier verwijder je inderdaad de rommel middenin het rookkanaal, maar de aanslag blijft vaak zitten. Als dit gebeurt, is jouw schoorsteen niet schoon. Dit kan voor problemen zorgen als je jouw kachel aansteekt. De aanslag (creosoot) kan namelijk in brand vliegen als er een hoge tempratuur bereikt wordt in het rookkanaal. Een schoorsteenbrand is hier het logische gevolg van.

Schakel je een schoorsteenveger in? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over de manier waarop het rookkanaal geveegd wordt. Zo’n professional weet namelijk precies hoe hij jouw schoorsteen goed moet vegen. Hij beweegt de borstel niet alleen van boven naar beneden, maar roteert deze ook. Hierdoor wordt ieder plekje van het rookkanaal geraakt en verdwijnt zowel rommel als aanslag uit jouw schoorsteen. Hierdoor kun jij weer probleemloos stoken nadat de schoorsteen geveegd is.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?
Het inschakelen van een schoorsteenveger kost geld. Ben je niet happig op deze kosten? Dan wil je mogelijk zelf een poging wagen om jouw schoorsteen te vegen. Dit kan, maar wij raden het je ten zeerste af. Zoals je hierboven kon lezen, komt er nogal wat kijken bij schoorsteenvegen. Zo moet je de benodigde veiligheidsmaatregelen nemen. Je werkt immers op hoogte. Daarnaast moet je over alle hulpmiddelen beschikken om jouw schoorsteen te vegen. Last but not least moet je bekend zijn met de techniek om het rookkanaal te vegen. Als je deze techniek niet onder de knie hebt, is de kans groot dat je jouw schoorsteen verkeerd veegt.

 

Partner bijdrage.

Facebook TwitterLinkedin
­