een tegen eenzaamheid week van de eenzaamheid

Verbinding in Het Hogeland

Eenzaamheid is een gevoel. Het is een gevoel die mensen hebben als zij zich niet verbonden voelen met anderen, met de wereld om hun heen. Je voelt je alleen. Het stemt mensen vaak somber. Het kan je tot stilstand brengen en je lusteloos en verdrietig laten voelen.

Langdurige eenzaamheid brengt gezondheidsklachten met zich mee. Bijvoorbeeld stress of hart en vaatziektes, maar ook depressies. Het zorgt er ook voor dat het, naarmate de tijd verstrijkt, steeds lastiger voor je wordt om de verbinding met anderen aan te gaan. Je voelt je bijvoorbeeld onzeker in contact met anderen of hebt negatieve gedachten (“Wie zit er nu op mij te wachten?” of “Ik weet niet waar ik het over moet hebben?” of “Ik maak niets mee, dus heb ook niets te vertellen”).

In de gemeente Het Hogeland is aandacht voor het thema eenzaamheid. Jaarlijks wordt er in de landelijke week ‘Een tegen eenzaamheid’ een programma gemaakt. Een week voor verbinding en meedoen. Dit jaar is dat van 30 september t/m 7 oktober. Op diverse plaatsen in de gemeente worden verschillende activiteiten aangeboden. Dit zijn bijna allemaal activiteiten die er het hele jaar door zijn, maar nu extra onder de aandacht worden gebracht. Het is slechts een handje vol activiteiten, want er heel veel gelegenheid voor verbinding in Het Hogeland.

Er doen circa 25 partijen mee aan de week ‘Een tegen eenzaamheid. O.a. kunnen inwoners meedoen aan een gratis training ‘Hoe kom ik in verbinding met anderen’. Maar er worden ook tal van koffieochtenden, mogelijkheden om samen te eten en te wandelen, spelletjes doen, knutselen en een lezing georganiseerd. Het is een leuk en gevarieerd programma door de hele gemeente Het Hogeland.

We willen iedereen van harte uitnodigen om mee te doen aan deze activiteiten. Want hoe meer mensen meedoen, hoe meer contacten er kunnen worden gelegd. Mocht vervoer naar de locatie u er van weerhouden mee te doen aan een activiteit, neem dan contact op met Werk op Maat via onderstaande contactgegevens.

Het programma voor de week ‘Een tegen eenzaamheid’ is hier te vinden of via www.stichtingwerkopmaat.nl en www.hethogeland.nl, in de regionale kranten, op sociale media (Facebook Centrum Vrijwilligerswerk Het Hogeland. Je kunt het programma ook telefonisch opvragen via telefoonnummer 0595-433245. Daar kun je ook terecht met vragen of als je over dit onderwerp in gesprek wilt.

Klik hier voor het programma 'Een tegen eenzaamheid'

Facebook TwitterLinkedin
­