loden waterleidingen gemeente het hogaland

De gemeente roept bewoners van huizen die zijn gebouwd voor 1960 op om te controleren of er loden waterleidingen in huis aanwezig zijn.

De leidingen zijn grijs van kleur en hebben een onregelmatige vorm. Bij het tikken op een loden leiding hoort u een doffer geluid dan bij een koperen of ijzeren leiding.

Heeft u nog loden leidingen? Laat ze dan vervangen. Dat is beter voor de gezondheid. Een loden waterleiding laat namelijk langzaam looddeeltjes los die in het drinkwater terechtkomen. Lood in drinkwater kan al bij een lage hoeveelheid voor gezondheidsrisico’s zorgen. Vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Vraag voor het vervangen van loden leidingen een erkende installateur. Bij een huurhuis is de verhuurder verantwoordelijk voor het vervangen van de loden leidingen.

Wilt u meer weten over het herkennen van loden leidingen en het vervangen daarvan of uw rechten als huurder? Kijk dan op milieucentraal.nl/lodenleidingen. Heeft u vragen over uw gezondheid? Dan kunt u contact opnemen met GGD Groningen via 050 - 367 4000.

Facebook TwitterLinkedin
­