Op 6 april presenteerde de Drentse schrijver Abel Darwinkel zijn eerste  bundel Drentse verhalen met de titel Waotertrappeln. Het boek werd gepresenteerd bij Kunstplaza Schurer, boven bij Vanderveen in Assen.

Abel Darwinkel woont tegenwoordig in Appelscha, maar groeide op in Bedum. Hij voetbalde jarenlang in het eerste van VV Bedum en vorig jaar was hij nog hoofdtrainer van de zondagafdeling van SV Bedum.

Hoewel hij is opgegroeid in Bedum, is hij grootgebracht met de Drentse taal van Norg, waar zijn familie van oorsprong vandaan komt. Darwinkel is vooral bekend van zijn publicaties over de Drentse taal. Zo schreef hij het boekje Op stee over Drentse en Groninger plaatsnamen samen met dr. Siemon Reker, ook uit Bedum, met de titel Op stee, en vorig jaar september kwam zijn studie over Drentse verkleinwoorden uit.

Darwinkel schrijft al jaren in het Drents, maar een eigen bundel ontbrak nog. Met deze bundel Noord-Drentse verhalen maakt hij zijn debuut.

Oud-Bedumer Abel Darwinkel debuteert met Drentse verhalenbundel

De voormalig streektaalfunctionaris van het Huus van de Taol schrijft in prachtig Noordenvelds, de taal van de Kop van Drenthe. De onderwerpen waar Darwinkel over schrijft variëren sterk. Voetbal, knikkeren, kroegbezoek en het gezinsleven komen aan de orde, maar ook de eerste schreden van een puber op het liefdespad en de ervaringen van een vader met jonge kinderen. Het langste verhaal van de bundel gaat over een jonge, Drentse boer die beschuldigd wordt van verkrachting.

Het boek telt 27 verhalen en 140 bladzijden en is verkrijgbaar voor de prijs van € 12,50 bij de Drentse boekhandel of via de website van de schrijver: www.abeldarwinkel.nl:

ISBN 978-90-8829979-0-3

 

Op stee
Auteur: Abel Darwinkel, Eline Brontsema
Co-auteur: Siemon Reker
Uitgever: Drentse Boek  

­