Domies Toen doet mee aan de dag van de botanische tuinen

Van 23 mei t/m 30 mei 2021 organiseert het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) de 5e editie van de week van de biologie. Onderdeel van deze week is een speciale Dag van de Botanische Tuinen, op woensdag 26 mei. Het NIBI vindt het belangrijk dat steeds meer mensen meer weten van biologie. Omdat dat nodig is bij keuzes op gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid en omdat het gewoon leuk en interessant is om meer te weten van het leven op onze planeet. Botanische tuinen bieden een goede mogelijkheid hiermee kennis te maken.

Domies Toen, de botanische tuin in Pieterburen, heeft de grootste collectie stinzenplanten van Nederland. Die zijn nu nu bijna allemaal uitgebloeid, maar dankzij deze koude lente zijn er nog een paar te bewonderen, zoals de Salomonszegel en het heel bijzondere Haarlems klokkenspel. Nu komen er veel heemplanten in bloei. Al die planten zijn van groot belang voor de biodiversiteit. Dat wil zeggen, veel planten, die veel verschillende insecten, bijen en vlinders trekken. Die zorgen voor de bevruchting van o.a. fruit zodat we later in het jaar de vruchten kunnen plukken. Die insecten zijn ook weer van groot belang voor de vogels. De tuin heeft zo wellicht de grootste biodiversiteit van het noorden.

Tuinbeheerder JanJaap neemt de bezoeker op 26 mei graag mee op een botanische reis door de tuin. Die reis vindt plaats tussen 15 en 17 uur. Let wel, het is, ivm corona, geen groepswandeling. De bezoeker krijgt wel alle kans te kijken en vragen te stellen.
Zo kan iedere bezoeker een interessante reis door Domies Toen maken. 

Ook op 26 mei neemt wethouder De Vries het bij de dag passende nieuwste boekje 'Heemplanten ontdekken in Domies Toen' in ontvangst. Het boekje beschrijft veel heemplanten in de tuin, die dus met elkaar de biodiversiteit van de tuin waarborgen. Het boekje is te koop in Domies Toen.

foto: Annette van Kelckhoven, muurbloemen in de mergelvallei 

Domies Toen moet blijven!
Word vriend, we gaan voor 500 vrienden!
https://domiestoen.nl/vriend
 

Facebook TwitterLinkedin
­