Waarom het karakter bij een hond belangrijk is

De vraag naar honden is het afgelopen jaar gestegen. Niet gek als je bedenkt dat we meer thuis zijn en ook het (deels) thuiswerken steeds meer de standaard wordt. Was het fulltime werken voor velen een reden dat een hond te veel alleen zou zijn, lijkt dit nu geen belemmering meer.

Toch is het goed kijken naar het karakter van een hond, nog altijd erg belangrijk. Want heb je een hond met verlatingsangst, dan zijn ook die twee dagen kantoor of regelmatig een avondje weg al snel te veel.

Ritme en regelmaat
Maar wist je dat er ook honden zijn die een ritme meer dan belangrijk vinden. De Australische Herder is hier een goed voorbeeld van. Deze hond is mooi, lief en heel sociaal. Maar wat betreft eten, gaan wandelen en zelfs gaan slapen, is deze hond erg gehecht aan zijn dagelijkse ritme. Slaap je regelmatig graag een paar uurtjes uit, is deze herder misschien geen goede match voor jou. Verder heeft deze middelgrote viervoeter wel een baasje nodig die stevig in zijn of haar schoenen staat. Met zijn intelligentie en energieke karakter is hij je al snel te slim af. Daar komt bij dat hij graag alles bijhoudt wat er om hem heen gebeurt en daar ook het liefst deel van wil zijn.

Verlatingsangst
We noemden het al, veel honden hebben last van verlatingsangst. En bij de één is dat wat sneller dan bij de ander. De Pomeriaan bijvoorbeeld is super lief en erg aanhankelijk. Maar ga je regelmatig weg, dan kies je liever niet voor dit aandoenlijke bolletje wol. Dit hondje moet je namelijk niet te vaak en te lang alleen thuis laten want daar wordt het erg verdrietig van. En je buren waarschijnlijk ook.

Ben je wel veel thuis en wil je een ware vriend, dan is de Pomeriaan het gezelschapshondje. Vaak ontwikkelen ze een speciale band met één van de gezinsleden. Dat neemt niet weg dat ze ook naar anderen erg lief en sociaal zijn. Want naast verlatingsangst is het natuurlijk ook goed om te kijken of je hond bijvoorbeeld met andere dieren overweg kan en hoe het karakter reageert op bijvoorbeeld kinderen of vreemden.

Krullen die niet verharen
Lief, slim en ook nog heel sociaal. Doordat de Labradoodle een kruising is tussen een poedel en een labrador Retriever kan het ook niet anders dan dat dit nieuwe ras al deze eigenschappen meegekregen heeft. De poedel zien we niet zoveel meer maar in de jaren 50 was dit ras geliefd om zijn intelligentie. Poedels kon je immers alles leren. Combineer sociale en zeker ook niet domme Labrador Retriever en je begrijpt dat de Labradoodle de ideale gezinshond is. Daarbij komt dan ook nog dat deze kruising, in tegenstelling tot de retrievers, krullen hebben die niet verharen. Daardoor is er heel veel minder kans op een allergische reactie. En je hebt ook de bank of vloer niet vol haren als deze viervoeter weer eens met je wil knuffelen.

 

Partner bijdrage.

Facebook TwitterLinkedin
­