Met een houten vloer kies je voor duurzaam tijdloos en sfeer

Ben je in Bedum toe aan een nieuwe vloer in woon- of slaapkamer, dan ga je waarschijnlijk niet over één nacht ijs. Vooral als je er langer dan een paar jaar plezier van wilt hebben, zul je toch een goede en verantwoorde investering willen doen.

Verschillende factoren bepalen je uiteindelijke aankoop. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een houten vloer, dan zul je vooral letten op de kleur en het unieke karakter van hout. Ga je daarbij voor glad en strak of heb je meer met mooie nerven en knoesten in het hout. Dat laatste zal beslist bijdragen aan een unieke uitstraling.

Laten doen of zelf doen

Als tweede is natuurlijk het budget wat je hebt belangrijk. Kies je voor een kwalitatieve vloer dan zul je daarvoor iets meer moeten gaan besteden. Als derde ga je voor een lange levensduur van je ondergrond, waarbij houten vloeren een goede keuze zijn.

Als vierde kun je er voor kiezen om de vloer zelf te leggen, of een specialist in de arm te nemen. Heb je een vierkante ruimte en een ondervloer die glad als een biljartlaken is dan is het makkelijker zelf te doen als je een bobbelige vloer hebt met veel hoekjes en scheve kantjes. Daarbij moet je bij het leggen ook goed rekening houden met de werking van het hout. De tegen elkaar liggende planken hout kunnen bij temperatuurverschillen gaan werken. Is er meer vocht in de lucht dan zet het hout uit terwijl het bij een lange droge periode weer kan krimpen. Kortom er zijn heel wat dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een houten vloer zelf gaat aanleggen. Besluit je uiteindelijk zelf de vloer te gaan leggen als je parket hebt aangeschaft kijk dan voordat je begint of je het juiste gereedschap in huis hebt. Je moet daarbij denken aan een winkelhaak, een decoupeerzaag, een rubberen hamer en wiggen die je tussen de muur en de planken aanbrengt zodat er ruimte overblijft als het hout door temperatuurverschillen gaat werken.

Gietvloer prijzen

Een tegenhanger van de houten vloer is de gietvloer. Deze ondergrond gaat minstens zo lang mee als een houten vloer. Een levensduur van vijftien jaar is hierbij beslist geen uitzondering. Ben je van plan om een gietvloer als basis voor een industriële inrichting gebruiken dan doe je er goed aan om gietvloer prijzen te gaan vergelijken. Daarbij is het aanbod gebaseerd op de verschillende materialen waarmee gegoten wordt. In principe kun je drie methoden of types gietvloeren onderscheiden.

Bij de eerste variant spreekt men van een PU gietvloer, dit is op basis van de kunststof polyurethaan. Dit soort wordt meestal in particuliere woningen gelegd. Een tweede soort is woonbeton, dit is een cementgebonden gietvloer. Als derde is daar de epoxy gietvloer. Deze kan in veel kleurvarianten aangelegd worden.

Veilig werken

Voor al deze soorten is een vlakke ondergrond vereist terwijl ze ook uitermate geschikt zijn om als bedekking van een vloerverwarming. Hoewel je een gietvloer wel zelf kunt aanbrengen, is het beter om dit door een vakman te laten doen. Het vergt wel specialistische kennis, waarbij je er rekening moet houden dat je veilig werkt omdat je met kunststof werk waarbij schadelijke dampen vrijkomen. Werk dus met handschoenen, een veiligheidsbril en een dampmasker.

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­