Hoe spoor je zelf een lekkage op?

Een lekkage kan flink wat schade veroorzaken in jouw woning. Daarom hoop je dat je hier niet mee te maken krijgt. Helaas kan iedereen vroeg of laat te maken krijgen met dit probleem. Heb je een lekkage ontdekt? Dan is het zaak de bron zo snel mogelijk op te sporen. Vaak kost dit niet veel moeite, maar dit is helaas niet altijd het geval. Er kan namelijk ook sprake zijn van een onzichtbare lekkage. Zo’n lek wordt vaak pas laat ontdekt, waardoor er mogelijk al veel schade ontstaan is. Om jou te helpen dit te voorkomen, vertellen wij je hier hoe je zelf een lekkage opspoort.

Volg de waterstroom
Zie je bij thuiskomst plots een plas water op de vloer staan? Dan beginnen de alarmbellen vast en zeker al te rinkelen. Logisch, want de kans is groot dat je te maken hebt met een lekkage. Als je om je heen kijkt, zie je mogelijk snel genoeg waar het water vandaan komt. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een gesprongen leiding. Wanneer je de bron niet direct ziet, volg je simpelweg de waterstroom. Op deze manier achterhaal je vaak snel waar het lek zit.

Zoek naar vochtplekken
Veel mensen associëren een lekkage met een plas water op de vloer. Als er sprake is van een zichtbare lekkage, is dit inderdaad het geval. Zoals we in het begin van deze tekst al aanhaalden, kan er ook sprake zijn van een onzichtbare lekkage. In dat geval wordt het een stuk lastiger om de bron van het lek op te sporen. Toch is het niet geheel onmogelijk. Wanneer er een lekkage in het plafond of de muur zit, verschijnt er vaak een vochtplek.

Inspecteer jouw dak
Wie denkt dat een lekkage alleen het gevolg is van een gesprongen leiding, heeft het mis. Er kan namelijk ook water naar binnen komen via het dak van jouw woning. Als dit het geval is, is er vaak een vochtplek zichtbaar op het plafond. Helaas is dit niet altijd het geval. Toch betekent dit niet dat je een lekkage zelf niet op kunt sporen. Gaat het om een plat dak? Klim dan eens het dak op en kijk of de dakbedekking beschadigd is. Wanneer dit het geval is, is dit waarschijnlijk de oorzaak van het lek.

Laat het lek opsporen
Een lekkage opsporen kan een flinke kluif zijn. Dit geldt vooral voor onzichtbare lekkages. Slaag je er zelf niet in de bron te vinden, maar heb je wel het idee dat er een lek zit? Laat het er dan niet bij zitten, maar schakel een lekdetectie specialist in. Hij beschikt namelijk over speciale apparatuur. Hiermee kan hij de bron van een lekkage tot op de millimeter nauwkeurig bepalen. Dit scheelt je veel hak- en breekwerk, waardoor de schade beperkt blijft.

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­