De noodzaak van waterfilters in het Nederlandse huishouden

Het kraanwater in Nederland wat uit de kraan stroom is toch veilig en gezond? Moet de Bedumer zich zorgen maken over het drinken van water wat in huis uit de kraan komt stromen? In Nederland hebben we in principe kraanwater van wereldkwaliteit. Desondanks zijn er soms geluiden over de noodzaak van het filteren van kraanwater. Maar is dit echt wel nodig in Nederland? Dient Bedum zich te wapenen tegen het onveilige drinkwater wat uit de kraan stroomt? Zo ja, wat kan hierbij de risico’s verkleinen of zelfs het probleem voorkomen? Laten we eens inzoomen op de werking, het nut en de voor- of nadelen van een waterfilter.

Hoe is het gesteld met de kwaliteit van het drinkwater in Nederland?

Zolang de drinkwaterbedrijven het water blijven zuiveren zoals dat normaliter gerealiseerd wordt, kan het Nederlandse kraanwater gezien worden als een bron van leven die over een uitstekende kwaliteit beschikt waar we niks aan hoeven te verbeteren. Er wordt zelfs geen chloor of fluor aan ons water toegevoegd tijdens het zuiveringsproces van drinkwater door de zuiveringsbedrijven. De kwaliteitswaarborging vindt geregeld plaats door het kraanwater continue te monitoren en meten.

Schadelijke stoffen die volgens sommige organisaties in het drinkwater zouden moeten zitten zoals medicijnresten, chloor, zware metalen of pesticiden zouden ons drinkwater moeten vervuilen. Welke dankzij een waterkan met filter het water zou moeten reinigen van dergelijke stoffen. Eigenlijk is een dergelijke filter niet broodnodig, het biedt wel andere voordelen waar bepaalde mensen voorkeur bij hebben.

Wat voor waterfilters zijn er op de markt verkrijgbaar voor het filteren van het drinkwater in onze woning?

Producenten hebben verschillende soorten filters ontwikkeld die zouden moeten helpen bij het filteren van ons drinkwater. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden in diverse types;

Actieve koolfilters

Dit type filter is de meest gebruikte, indien je een waterfilter kopen gaat met een waterkan, beschik je veelal over een waterfilter met koolfilter. Het kool absorbeert de verontreinigingen, wat drinkwaterbedrijven tevens doen, maar dan op een veel grotere schaal en volume.

Membraanfilters

Een membraanfilter die veelal achter de watermeter geplaatst wordt, halen vrijwel iedere stof uit het water. Het is zelfs zo effectief dat er nagenoeg puur water overblijft. Dit klinkt alsof je water uit de Himalaya ‘s verkrijgt, maar vergeet niet dat puur water erg agressief is en de leidingen van je woning kan aantasten. Ons lichaam heeft mineralen, calcium en natrium juist nodig.

Waterontharders

Indien je van kalk verlost wilt worden is een waterontharder een goede aanpak. Dankzij een ionenwisselaar wordt het calcium in het water vervangen voor natrium. Wat tot minder hard water leidt. Kalk hoeft niet per se een probleem te zijn, het is namelijk belangrijk voor je gezondheid en je botten, zolang het maar binnen de juiste proporties blijft. Het is zelfs zo dat drinkwaterbedrijven soms kalk toevoegen omdat tijdens de zuivering te veel calcium verdwijnt. Kalk is vervelend, zeker voor de apparaten in je woning, een ionenwisselaar kost veel geld, wellicht is het extra poetsen van je apparatuur een interessante optie.

Facebook TwitterLinkedin
­