Bouw jij mee aan Bedum?

De beste tips voor het plaatsen van planten in je vijver 24webvertising 

Van kleurrijke waterlelies die dansen op het oppervlak van de vijver tot aquatische vergeet-mij-nietjes die de randen van je watertuin omhelzen, het zijn de verbazingwekkende waterplanten die de "tuin" in "watertuin" plaatsen. Bij het plaatsen van planten in en om je vijver is het overigens wel van belang om de onderstaande tips te gebruiken.

Spel met kleuren

Kies de kleuren die je het mooist vindt en denk na over het type verlichting dat je watertuin krijgt. Geel, oranje en wit helpen schaduwrijke gebieden op te fleuren, terwijl koel blauw en violet de intensiteit van de zonnestralen verminderen. Experimenteer door warme kleuren te mengen met koele. Gele waterlelies zien er fantastisch uit tegen een achtergrond van blauwe wateriris. Evenzo ziet een paarse waterlelie zoals Nymphaea 'Violicious' er geweldig uit voor een oranje cannalelie. 

Ken je plantgrootte

Een van de grootste fouten die beginnende watertuinders maken, is dat ze zich niet realiseren hoe groot hun vijver- en zuurstofplanten kunnen worden. Houd rekening met de hoogte en breedte van de volwassen plant en zorg voor voldoende ruimte voor toekomstige groei. Als je planten toch vol en overgroeid raken, kun je ze altijd verdelen of uitdunnen, net als je vaste planten op het land. Geef extra's aan een vriend of overweeg om wat in een watertuin met containers te planten om een ​​ander deel van je tuin te sieren. 

Gebruik variatie

Willekeurige plaatsing van planten met verschillende texturen en kleuren wekt meer interesse dan het gebruik van planten die allemaal dezelfde groeiwijze of bladvorm hebben. Gebruik een combinatie van waterlelies en marginale planten zoals canna, pijlpunt, aquatisch vergeet-mij-nietje, wateriris en meer. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos en je kunt je watertuin elk jaar omtoveren tot iets nieuws door simpelweg verschillende winterharde planten te kiezen. Zelfs een bonsai boompje kopen en plaatsen bij je vijver zou kunnen! 

Ga voor groen

Door het gebruik van verschillende texturen en tinten groen blad wordt een zachte, rustgevende ruimte gecreëerd. De combinatie is op zichzelf al effectief en bootst de stijl van een Japanse zen-tuin na waar textuur voorrang heeft boven een scala aan kleuren. Speel met kleur op basis van bladselectie alleen, want je vindt aquatisch gebladerte in een reeks kleuren, zoals donkergroen, limoengroen en verschillende bonte combinaties. 

Groepeer planten bij elkaar

Binnenhuisarchitecten vertellen je om objecten te groeperen wanneer je je huis inricht, om een ​​visuele impact te creëren. Gebruik hetzelfde principe bij het planten van je vijver. Plant een rij moerasgoudsbloemen langs een stuk van de vijverrand, in plaats van ze hier en daar op enkele locaties te stippelen. 

Kort aan de voorkant, lang aan de achterkant

Dit lijkt misschien geen goed idee, maar zet altijd kortere planten voor grotere planten. Hoogstwaarschijnlijk besteed je het grootste deel van je tijd aan het bekijken van je watertuin vanaf een terras, dus houd die zichtlijn in gedachten bij het planten van je vijver. Je creëert bovendien meer visuele interesse als je een mix van hoge en korte planten hebt. 

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­