reisadvies werelddelen aangepast pexels photo 7292747 24webvertising

De codes van rood en oranje terug naar geel. Nederland boekt eindelijk de welverdiende vakantie. Maar waar ga je eigenlijk heen en in wel werelddeel ligt jouw vakantieland? Want wist je dat er sprake is van een nieuw werelddeel?

Begrijpelijk heb je je de afgelopen tijd meer druk gemaakt of het reisadvies Kroatie, Italië of elk ander land al terug op groen staat. Maar wist je ook al dat er sprake is van een nieuw continent?

Van zeven naar acht?

Ging vroeger het aantal provinciën van Nederland van elf naar twaalf, zijn ook de continenten in de loop der tijd een aantal keren veranderd. In het begin van de vorige eeuw werd er in Europa op school nog geleerd dat er vijf continenten waren. Dit zie je overigens nog steeds terug in de de vijf ringen van de Olympische Spelen die staan voor deze continenten; Afrika, Amerika, Azië, Australië en Europa.  Inmiddels staat in de meeste schoolboeken nog zes geeft internet toch echt zeven werelddelen aan.

Nieuw is dat er een achtste continent ontdekt is. Zeelandië, is na een zoektocht van maar liefst 375 jaar gevonden. Een goed moment om je nog even te updaten over de andere zeven.

Feitjes en kennis

Dat Azië het grootste werelddeel is, wist je vast wel. Met 44.579.000 km2 oppervlakte en maar liefst 51 landen is Azië steekt het met kop en schouders boven de rest uit. Daarbij woont er ook nog eens 60% van de totale wereldbevolking. Na Azië komt Afrika met 54 landen verdeeld over met 30.370.000 km2. Een kwart van Afrika bestaat trouwens uit woestijn, en wel de Sahara (de grootste woestijn van de wereld).

Noord Amerika is veel kleiner qua omvang (ongeveer de helft van Azië) maar heeft, onder leiding van de VS, wel de grootste economie van de hele wereld. Op de vierde plaatst staat Zuid Amerika. Bijzonder aan dit werelddeel is dat het voor een derde uit bos bestaat, het Amazone-regenwoud wel te verstaan. Na Zuid-Amerika komt Antarctica. Qua oppervlakte met 14.000.000 km2 niet echt klein maar wel met de minste inwoners. Doordat Antarctica volledig bedekt is met ijs, wonen er geen mensen (niet permanent). Wel zijn er wetenschappers die onderzoeksstations onderhouden.

En dan op plaats zes; Europa. Met een oppervlakte dat heel veel kleiner is dan Azië, heeft het wel net zoveel landen. Europa is daarnaast het meest ontwikkelde continent. Dit is met name door de Europese Unie en door de grootste economische en politieke unie ter wereld. Met slechts 0,2% van de wereldbevolking en een oppervlakte van 8.600.000 km2 komen Australië & Oceanië (samen één werelddeel) als laatst. Tenminste… nu nog.

Wat je ook nog moet weten

Ga je een ander land en/of continent dan kun je te maken krijgen met een tijdsverschil. Maar wist je dat het in andere landen ook heel gewoon is om de tijd aan te duiden met AM PM. We updaten even snel je kennis zodat je niet per ongeluk een dag te laat bent voor je vliegtuig. AM (Ante Meridiem) is de tijdszone van 12 uur ‘s nachts tot 12 uur in de middag. PM (Post Meridiem) is de tijd van 12 uur in de middag tot 12 uur in de nacht.

Facebook TwitterLinkedin
­