Verhalen om nooit te vergeten – 75 jaar vrijheid - vm gemeente Bedum

75 jaar vrijheid en we kunnen het op dit moment niet vieren in alle vrijheid. Toch mogen we de vrijheid in ons hart voelen en dat we niet onderdrukt worden door bezetters. ‘Verhalen om nooit te vergeten’ is het jaarthema. Hieronder doen wij u een overzicht toekomen om op een gepaste manier aandacht te schenken in de komende paar weken die voor ons liggen op 25 april, 27 april, 4 en 5 mei 2020.

‘Virtuele wandeling’ Stolpersteine
Vanaf 22 april zal er elke dag op www.bedumer.nl, de internetkrant van Bedum, een Stolpersteine uit het boekje worden geplaatst. Totdat we langs alle Stolpersteine zijn "gewandeld". 

OPDAT WE HET NIET VERGETEN! 75 JAAR VRIJHEID

25 april, razzia
Op 25 april 1944 herdenken wij dat het 76 jaar geleden is dat er een razzia plaatsvond in de dorpskernen Zuidwolde, Bedum en omliggende dorpen. In Zuidwolde bij Moeke Vaatstra en in Bedum bij Hotel Krijthe is een plaquette aangebracht om de razzia te gedenken.

Deze dag zal door de burgemeester Henk Jan Bolding en een lid van het Herdenkingscomité bij beide plaquettes een bloemstuk worden gelegd ter nagedachtenis aan deze razzia.

Wij willen u vragen om op deze dag de vlag halfstok te hangen om de mensen te gedenken die zijn gefusilleerd, opgepakt en weggevoerd naar kamp Amersfoort.

27 april, Koningsdag
Gebruikelijk wordt op deze dag de vrijmarkt gehouden maar met de COVID-19 maatregelen is dit niet mogelijk. Wij willen u vragen om voor onze Koning deze dag de vlag voluit te laten hangen.

3 mei, uitzending bevrijdingsbijeenkomst
In 2015 heeft PKN Bedum een bevrijdingsbijeenkomst gehouden i.v.m. 70 jaar bevrijding. Deze zal opnieuw worden uitgezonden op zondag 3 mei om 9.30 uur. Via de website van PKNBedum is deze dienst te volgen.
www.pknbedum.nl/kerk-tv-live

Mochten mensen op een later moment willen terugkijken dan kan dat via
www.pknbedum.nl/kerk-tv-archief

In deze bevrijdingsbijeenkomst wordt men aan de hand van filmbeelden  meegenomen door de jaren rond de Tweede Wereldoorlog. Beelden van dreiging, angst, pijn, verdriet, hoop en bevrijding over de hele wereld, maar ook over Bedum worden afgewisseld met woord, muziek en zang.

4 mei, Nationale Herdenking
Wij willen u vragen om in plaats van tussen 18.00-20.00 uur de gehele dag de vlag halfstok te hangen.

Op verzoek van Stichting oorlogsgraven zal het Herdenkingscomité op maandag 4 mei ’s morgens een roos leggen op alle (oorlogs)graven zowel in Bedum als in Zuidwolde.

In de loop van de dag zal er een krans worden gelegd bij het herdenkingsmonument in Bedum door Wethouder Kristel Rutgers en de voorzitter van het Herdenkingscomité Johannes de Vries.

De gemeente Het Hogeland vraagt iedereen om thuis te blijven rond 20.00 uur. Bij het monument zal om 19.58 uur de taptoe geblazen worden en na de twee minuten stilte zal het Wilhelmus gespeeld worden. Daarna zal de vlag worden gehesen door twee militairen. Dit zal live gestreamd worden via YouTube.

 

 

Aan alle blazers wordt gevraagd, voor wie het mogelijk is, om twee minuten voor acht de taptoe te blazen voor hun huis.

Wilt u bij het monument een bloem of een herinnering neerleggen dan is dat overdag mogelijk. Wij willen u wel vragen om verspreid te komen over de gehele dag en de 1,5 meter afstand in acht te nemen.

5 mei, Nationale Bevrijdingsdag
Wij willen u vragen om de vlag voluit te hangen.

De vlag mag hangen tussen zonsopgang en zonsondergang.
 
De legging van het bloemstuk en de krans op 25 april en 4 mei zal gefilmd worden en later te zien zijn via een YouTube kanaal. Dit zal nog gedeeld worden.

Dank u wel voor uw medewerking en voor het gedenken van alle oorlogsslachtoffers. Wij wensen u gezondheid en kracht toe in deze bijzondere periode.

Verhalen om nooit te vergeten – 75 jaar vrijheid - vm gemeente Bedum

 

Facebook TwitterLinkedin
­