Wintertijd. De klok gaat vannacht een uur terug, moeilijke tijd breekt weer aan voor ouderen.

Vannacht gaat de Wintertijd weer in. Om 3.00 uur gaat de klok een uur achteruit. Daardoor is het 's avonds een uur eerder donker.

Vooral bij mensen ouder dan 40 jaar leidt de Wintertijd tot meer depressies. Een belangrijke oorzaak van een winterdepressie is het gebrek aan licht. In de winter wordt het eerder donker en neemt de lichtsterkte van de zon af. Ouderen kunnen contrasten tussen licht en donker minder goed onderscheiden dan jongeren. Bij het ouder worden wordt de wereld elke dag een beetje donkerder, zonder dat je dat zelf door hebt. Ouderen hebben drie tot wel vijfmaal meer licht nodig dan jongeren om hetzelfde te kunnen zien. Licht beïnvloedt verder de werking van het hart en de bloedvaten, de afgifte van hormonen, de aanmaak van vitamine D ter voorkóming van osteoporose en het immuunsysteem.

Ook het milieu is gebaat bij de zomertijd. Doordat het in de winter een uur eerder donker is wordt er meer energie verbruikt. De lampen moeten eerder aan en het wordt 's avonds eerder kouder, waardoor er meer energie nodig is om de huizen te verwarmen.

Facebook TwitterLinkedin
­