4 mei 2020 - Herdenkingstoespraak burgemeester Henk Jan Bolding van de gemeente Het Hogeland

Burgemeester Henk Jan Bolding van de gemeente Het Hogeland heeft in kader van de Nationale Dodenherdenking een toespraak gehouden.

De toespraak is gefilmd op het kerkhofje van Den Andel. Bolding stelt in zijn toespraak twee kinderen uit dat dorp en een Engelse oorlogsvlieger centraal. De twee kinderen, Pieter Graver en Jan Vos uit Den Andel, kwamen op 6 februari 1944 om het leven door een bom die ze in de kwelders bij het dorp vonden. Reginald Leavers uit het Engelse Nottingham stortte op 16 juni 1941 in de buurt van Borkum neer met zijn bommenwerper. De drie bemanningsleden overleefden dat niet. Leavers’ lichaam spoelde later aan bij Den Andel. De twee jongens en de RAF-piloot liggen op het kerkhofje begraven.

 

 

Henk Jan Bolding: “Reginald Leavers én de kleine Pieter Graver en Jan Vos staan wat mij betreft symbool voor de waanzin die ‘oorlog’ heet. Voor de willekeur, de grilligheid en de onvoorspelbaarheid. Voor het geketend zijn. Maar ze staan ook symbool voor de behoefte aan vrijheid. Voor het belang daarvan. Voor het onvoorwaardelijk knokken voor democratische waarden. Ónze waarden. Ik sta nu stil bij drie levens. Een fractie van het aantal dat in die zwarte dagen te betreuren was. Koester daarom vrede en vrijheid. Koester onze open, tolerante samenleving. Omhels verdraagzaamheid. Verdedig dat alles. Sta er voor. En vergeet niet, vergeet nooit, de offers die daarvoor zijn gebracht.”

Over het uitzonderlijke karakter van de herdenking dit jaar zegt Bolding het volgende: “De herdenking dit jaar is er één die anders is. Minder persoonlijk. Meer afstand. Minder warm. Minder samen. En misschien is dat juist aanleiding voor nóg meer reflectie dan bij voorgaande herdenkingen. Meer aanleiding om stil te staan bij de kwetsbaarheid van het leven. Bij het ongelofelijke belang dat we moeten hechten aan onze vrede en vrijheid, onze ruimte om te ademen; om te kunnen zeggen wat je wilt. Het belang van verdraagzaamheid, ook.”

’s Morgens en ’s middags werden op 16 locaties in de gemeente kransen gelegd bij herdenkingsmonumenten. De kransen werden gelegd door alle collegeleden en een aantal raadsleden.

 

Facebook TwitterLinkedin
­