De oorsprong van 1 mei - Dag van de Arbeid ligt in Noord-Amerika, waar vakbonden in 1886 een achturige werkdag eisten. De Industriële Revolutie had geleid tot lange werkdagen en uitbuiting van arbeiders in fabrieken. Massale stakingen volgden. In 1888 besloot de Amerikaanse vakbondsfederatie jaarlijks op 1 mei te demonstreren.
Dit initiatief kreeg internationaal navolging tijdens een congres in Parijs in 1889, wat leidde tot de eerste officiële Dag van de Arbeid in 1890.
Wereldwijd groeide 1 mei uit tot een jaarlijks moment voor arbeidersrechten.
Nationale feestdag
In de meeste Europese landen is 1 mei een officiële, doorbetaalde feestdag. In Nederland is dat niet het geval. Dat komt deels omdat wij voornamelijk op kerkelijke feestdagen zoals Kerst en Pasen vrij zijn. Een andere reden is dat de confrontaties tussen vakbonden en de overheid in ons land minder heftig waren dan in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Rusland. In die landen ging de strijd voor een menswaardig bestaan er een stuk bloederiger aan toe. In de Verenigde Staten en Canada valt de Dag van de Arbeid op de eerste maandag in september.
Bij vieringen op 1 mei wordt vaak het strijdlied De Internationale ten gehore gebracht.
Door Lodewijk Asscher (op 1mei 2018)
Een ontspannen samenleving waarin je zeker bent van vast werk met een fatsoenlijk salaris. Zodat je een huis kan huren of kopen en een gezin kan stichten. Waarin je zeker bent van voldoende vrije tijd om te genieten van de dingen die echt van belang zijn in het leven.
In essentie is dat de basis van een fijn leven. En dat is waar de sociaaldemocratie altijd voor strijdt.
Want teveel mensen kunnen niet rekenen op een vaste baan, of staan nog steeds aan de kant. Ze hoppen van tijdelijke baan naar baan, van schijnzelfstandigheid naar nul-urencontract. Tegelijk zien we dat terwijl de lonen van gewone mensen achterblijven de winsten in het bedrijfsleven de pan uit rijzen. Het kabinet geeft intussen liever cadeaus aan multinationals dan een beter salaris aan leraren, verpleegkundigen of politieagenten. Dat moet anders.
Bronnen:
FNV - De geschiedenis van de Dag van de Arbeid
PvdA - Dag van de Arbeid
WikiPedia - Dag van de Arbeid