Menno Douwes topwetenschapper UMC Groningen ontvangt Dekkerbeurs Hartstichting

Soepelere longslagaders om ongeneeslijke longvaatziekte te vertragen. 

De Hartstichting heeft vandaag onderzoeker dr. Menno Douwes (foto) van Beatrix Kinderziekenhuis UMCG een Dekkerbeurs toegekend. Dat is een persoonlijke onderzoeksbeurs voor getalenteerde wetenschappers die jaarlijks wordt toegekend. Met deze beurs van 475 duizend euro kan hij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

Pulmonale arteriële hypertensie is een ernstige ziekte waarbij de bloeddruk in de longen te hoog is. De rechter hartkamer kan hier maar moeilijk tegenin pompen en gaat uiteindelijk falen. Zowel pulmonale arteriële hypertensie als rechter hartfalen zijn ongeneeslijke ziektes.

Nog geen genezing

Er zijn medicijnen die de longvaatziekte kunnen afremmen en daardoor rechter hartfalen kunnen vertragen, maar ondanks die medicijnen is er een groot aantal patiënten wat aan de ziektes overlijdt of een long- of harttransplantatie moet ondergaan. Er zijn nog geen medicijnen of ingrepen die de ziektes kunnen voorkomen of genezen.

Nieuwe behandeling

Kindercardioloog dr. Menno Douwes gaat daarom op zoek naar nieuwe manieren om de ziekte te behandelen. Hij wil zich daarbij richten op het soepeler maken van de grote longslagaders.
”We weten dat bij deze ziekte de longslagaders stijver en stugger worden”, legt Douwes uit. “Daardoor verandert de bloedstroom verderop in de kleinere vaatjes waardoor de ziekte zich daar sneller ontwikkelt. Ook weten we dat stijvere longslagaders het werk van de rechter hartkamer zwaarder maken, met hartfalen als gevolg.”

Langer leven met betere levenskwaliteit

Douwes wil uitzoeken welke ziekteprocessen ervoor zorgen dat de longslagaders stijver worden. Hiervoor gaat hij onder andere het bloed van kinderen met deze longvaatziekte onderzoeken op signaalstofjes. “Als ik precies weet welke ziekteprocessen zorgen voor de verstijving, kunnen we uiteindelijk een behandeling ontwikkelen die deze processen tegengaat. Dan kunnen we pulmonale arteriële hypertensie en rechter hartfalen afremmen of misschien zelfs voorkomen. Patiënten kunnen dan langer leven met een betere levenskwaliteit.”

Sneller oplossingen voor patiënten

Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om te voorkomen dat mensen overlijden of ziek en steeds zieker worden door hart- en vaatziekten. Met haar persoonsgebonden Dekkerbeurzen probeert de Hartstichting daarom toptalent aan het hart- en vaatziektenonderzoek te verbinden. Een Dekkerbeurs helpt onderzoekers hun eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen.

De selectieprocedure voor deze beurzen is streng: er wordt gekeken naar de kwaliteit van de onderzoeker én de kwaliteit van het onderzoek. Wetenschappers uit binnen- en buitenland hebben de aanvragen beoordeeld. “Voor de Hartstichting is een toponderzoeker een onderzoeker die naast topwetenschap ook nadenkt over het verder brengen van onderzoeksresultaten”, zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. “De Dekkerbeurs versnelt onderzoek en leidt tot een verbeterde behandeling en het voorkomen van hart- en vaatziekten.”

De Dekkerbeurs is vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Hij was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand.

 

Zie ook: publicaties dr. Menno Douwes

Facebook TwitterLinkedin
­