Brandstofprijzen rijzen de pan uit - 6 tips om zuiniger te rijden en geld te besparen

De brandstofprijzen rijzen de pan uit. Nog nooit eerder betaalde je zoveel voor een liter brandstof. Geld besparen doe je al simpel door zuiniger te rijden. Dat is fijn voor je portemonnee én voor het klimaat.

Hoe rijd je zuiniger? Daar kunnen kleine veranderingen al aan bijdragen. Veel auto’s hebben hier handige hulpmiddelen voor, zoals de cruise control en ECO-modus. Zes tips hoe je zuiniger kunt rijden:

1. Check de bandenspanning

Je kunt tot wel € 150,- per jaar besparen op brandstof door elke twee maanden je autobanden op de juiste spanning te brengen. Autobanden lopen vanzelf langzaam leeg. En met een te lage bandenspanning verbruikt de auto meer brandstof. Je vindt de bandenspanning van jouw auto in het instructieboekje of op een sticker in je auto in de deur, het handschoenenvakje of de tankdop.

2. Matig je snelheid

Op de auto(snel)weg kan je aanzienlijk besparen op je brandstof en energie door je snelheid wat te matigen. Bij een lagere snelheid houd je ook al snel een meer constante snelheid aan omdat je minder vaak hoeft te remmen voor ander verkeer. Dat scheelt veel brandstof. Let er wel op dat je niet zo langzaam gaat rijden (langzamer dan het vrachtverkeer bijvoorbeeld) dat het gevaarlijke situaties oplevert.

 

3. Zet de cruise control aan als je langere tijd veilig kunt doorrijden

Heeft je auto cruise control? De cruise control helpt je om automatisch op constante snelheid te blijven rijden, waardoor je relaxter rijdt en minder brandstof verbruikt. Als je langere tijd veilig kan doorrijden, zet dan je cruise control aan. Bijvoorbeeld op de snelweg.

4. Rij zo veel mogelijk in de ECO-modus

De ECO-modus zorgt ervoor dat de motor én de systemen die veel stroom verbruiken, zoals de airco, zo zuinig mogelijk werken. Hierdoor kan je per liter brandstof of kWh stroom de meeste kilometers afleggen en rijd je ongeveer 10% zuiniger.

5. Volg de schakelindicator

De schakelindicator op het dashboard laat zien wanneer je het best kan schakelen om zo zuinig mogelijk te rijden. Hier bespaar je zo’n 5% aan brandstof mee. Heeft je auto geen schakelindicator? Schakel dan rond de 2000 toeren naar een hogere versnelling.

6. Zet het start-stopsysteem aan

Het start-stopsysteem schakelt de motor uit zodra de auto stilstaat. Zo verbruik je geen brandstof als je bijvoorbeeld voor het stoplicht staat te wachten. Bij de meeste auto’s staat het start-stopsysteem automatisch aan. Heeft je auto geen start-stopsysteem? Zet dan de motor handmatig uit wanneer je een tijdje stil moet staan.

Lekker op weg

Kijk voor bandentips op Kiesdebesteband.nl. Meer informatie over brandstofbesparend rijden vind je op Lekkeropweg.nu

Tips voor een duurzamer leven

Door zuiniger te rijden wordt de CO2-uitstoot verminderd. Dit draagt bij aan een beter klimaat. Meer tips en informatie om klimaatbewust te leven zijn te vinden op Iedereendoetwat.nl

Facebook TwitterLinkedin
­