Groene vrijwilligers Groningen komen bijeen op landgoed Ewsum in Middelstum

Middelstum, 31 augustus 2023 - Op vrijdagmiddag 8 september a.s. komen zo’n 250 vrijwilligers van zes grote natuurorganisaties in Groningen bijeen op landgoed Ewsum in Middelstum. Onder de noemer ‘Gronings Groen’ worden de vrijwilligers getrakteerd op een uitgebreid programma van workshops, lezingen en activiteiten als waardering voor hun inzet voor landschap, natuur en milieu in onze provincie.

Gronings Groen wordt om 14.00u geopend door Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap, namens de natuurorganisaties. Gedeputeerde Henk Emmens van de provincie Groningen zal een deel van de middag bijwonen en bij de afsluiting om 17.00u het woord tot de vrijwilligers richten. 

Vrijwilligers onmisbaar voor het landschap

Vogelteller, molenaar, gids of wilgensnoeier, de groene vrijwilliger kent vele gezichten. Hij of zij zet zich belangeloos in voor natuur en landschap, in de stad of in het landelijk gebied. Vrijwilligers maken zich sterk voor hun omgeving en zijn onmisbaar voor natuur en natuurbeleving in Nederland. Naast de instandhouding van natuur en landschap, leveren ze een belangrijke bijdrage aan de sociale cohesie en helpen ze mee aan het vergroten van draagvlak voor de natuur. Kortom: de Groningse natuur kan niet zonder vrijwilligers!

Liefde voor het landschap

Het is dit jaar voor de achtste keer dat Gronings Groen wordt georganiseerd. Elke editie draagt zijn eigen thema, dit jaar is dat ‘Liefde voor het landschap’. Deze liefde verbindt de groene vrijwilligers met elkaar en met de natuurorganisaties. Het programma-aanbod probeert die liefde te verdiepen. Zo is er de workshop ‘Maak je eigen Natuur Journaal’ van illustrator Mirja Brandorff, een lezing van ecoloog Henk Hut over de verhouding tussen mens en natuur en een minicursus ‘Op de bres voor de natuur in jouw gemeente’ door Frank Velthuizen. 

logo gronings groen

Landgoed Ewsum

Het terrein van borg Ewsum van Het Groninger Landschap heeft een rijke historie die teruggaat tot de vijftiende eeuw. De boerderij met schuren herinnert aan vervlogen tijden. In het oude koetshuis zit een theeschenkerij en een vakantiewoning. Van de oude borg resteren alleen nog de gracht en de donjon, als stille getuigen van de strijd tussen Stad en Ommeland. Het borgterrein wordt onderhouden door WerkPro en omvat een historische groentetuin, een kruidentuin, een boomgaard, een bloementuin, een kas en een 40 meter lange fruitmuur.

Gronings Groen wordt georganiseerd door Het Groninger Landschap, Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Groningen, IVN, Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer Groningen.

Facebook TwitterLinkedin
­