kunstenaar Svetlana Tartakovska expositie Oekraïens Licht - rijksmonument Nyengaerde Dwingeloo

Van 8 tot 18 september exposeert Stichting Nyengaerde werk van kunstenaar Svetlana Tartakovska. In rijksmonument Nyengaerde in Dwingeloo komen vijftien schilderijen van de gerenommeerde kunstschilder te hangen. De geselecteerde werken hebben een link met Svetlana’s vaderland Oekraïne. Daarom heeft de expositie de titel Oekraïens Licht gekregen.  

Op 8 september vindt de onthulling plaats van Svetlana’s nieuwste werk ‘Het Oekraïense meisje’, dat in opdracht van de bewoner van Nyengaerde is gemaakt. Het meisje dat Svetlana portretteerde is de vierjarige Polina. Zij woonde afgelopen jaar samen met haar moeder, zusje, oma en diens zus in Nyengaerde. “Dit meisje heeft een speciale plek in mijn hart gekregen”, zegt opdrachtgever Ada Bootsma, “ik wil haar met dit schilderij een vaste plek in mijn huis geven”. 

Dynamische tentoonstelling

De werken van Svetlana kenmerken zich door psychologische diepgang en veelal beroeren ze de kijker. Tel daarbij op dat de gemiddelde Nederlander tegenwoordig met andere ogen naar Oekraïne, haar cultuur en de mensen kijkt, wat deze tentoonstelling boeiend en indrukwekkend maakt voor een breed publiek. Bezoekers kunnen vrij genieten van de schilderijen of mogen als extraatje zelf input leveren. Dit kan bijvoorbeeld door eigen associaties op te schrijven en achter te laten als onderschrift. Dit is onderdeel van het dynamische karakter van deze tentoonstelling. Kijk voor meer informatie op nyengaerde.nl/oekraienslicht

Praktische informatie

8 t/m 18 september 2023
13.00 – 16.00 uur

9 en 10 september 2023 (Open Monumentendagen)
10.00 – 16.00 uur 

Westeinde 14, Dwingeloo
TOEGANG GRATIS

Stichting Nyengaerde is in maart 2023 opgericht door de eigenaar van Rijksmonument Nyengaerde, samen met twee van haar dochters. De stichting stelt zich ten doel om een verbinding te leggen tussen kunst, cultuur en het platteland.

kunstenaar Svetlana Tartakovska expositie Oekraïens Licht - rijksmonument Nyengaerde Dwingeloo

Facebook TwitterLinkedin
­