Museum Helmantel De Kerken van Helmantel en stillevens

Dit jaar staan “De Kerken van Helmantel” centraal in Museum Helmantel te Westeremden. Al vele jaren inspireren de prachtige en vaak eenvoudige middeleeuwse kerken en kloosters Helmantel in grote mate. Vele bezoeken aan het buitenland, maar zeker ook naar de kerken in de directe omgeving van Westeremden hebben geleid tot een ruime collectie van vaak grote markante schilderijen. Het zijn zowel interieurs van de Romaanse- en vroeg Gotische bouwstijl van grote beroemde gebouwen, zoals van het Zuid-Franse klooster “Le Thoronet”, maar ook van heel eenvoudige dorpskerken, die in hun intieme sfeer zo aantrekkelijk zijn. De tentoonstelling in Museum Helmantel is te zien vanaf 2 mei t/m 2 november 2024.

Lees hier verder.

Fietsen langs ‘De Kerken van Helmantel’

Dat middeleeuwse kerken een grote inspiratiebron zijn voor Henk Helmantel is te zien tijdens de tentoonstelling “De Kerken van Helmantel”. Meerdere van deze kerken staan in de nabije omgeving van Westeremden en zijn zeer de moeite waard om zelf te bezoeken. Gelijktijdig met de tentoonstelling zullen van 2 mei t/m 2 november 2024 in de kerken, of in sommige gevallen buiten,  de schilderijen van Helmantel als afbeeldingen (giclées) te zien zijn. Er zijn twee fietsroutes (46 en 35 km) uitgewerkt die langs deze kerken voeren.

Lees hier verder.

Fietsen langs De Kerken van Helmantel

Rondleidingen Museum Helmantel

Gedurende het museumseizoen worden er op een aantal donderdagen in Museum Helmantel exclusieve rondleidingen inclusief lunch georganiseerd.
Voor meer informatie, beschikbare data en aanmeldingsformulier klik hier


24 mei Lezing Henk Helmantel over ‘De Kerken van Helmantel’

Tijdens de lezing neemt Helmantel u mee op reis langs deze bouwwerken. Wat in 1968 begon met de kerk in Loppersum is in de 55 jaar nadien uitgegroeid tot een imposante collectie van schilderijen. “Ik zal vertellen over mijn voorliefde voor deze middeleeuwse gebouwen. Verder zal ik opvallende gebeurtenissen, bijzondere ontmoetingen en leuke anekdotes aanhalen van mijn reizen naar deze kerken en kloosters en van het tekenen daarvan.”

Voor meer informatie en opgave klik hier.


 Agenda activiteiten Museum Helmantel 2024

24 mei:

Lezing Henk Helmantel over “De Kerken van Helmantel”

8 juni:

Concert Noordelijk Barok Ensemble

19 juni:

Lezing Gert Schuurman over “Dood hout leeft”

21 september:

Concert Tymen Jan Bronda (orgel) en Tenor Olivier Kemler

4 oktober:

Concert Georgische Muziek

Lees hier verder.

Facebook TwitterLinkedin
­