Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Varieer de deadlift voor de beste resultaten!
Gepubliceerd op zaterdag 27 februari 2021

Varieer de deadlift voor de beste resultaten!

Als je een krachtsporter bent dan zal de deadlift een vast onderdeel zijn van je trainingsschema. Dat is niet vreemd, dit is namelijk een geweldige exercise. Sterker nog, de deadlift is mogelijk zelfs de allerbelangrijkste compound oefening die er is. Toch zie je in de sportschool over het algemeen alleen mensen die de standaard variant van de deadlift doen. Dat is in principe best jammer. Door diverse deadlift versies uit te voeren zul je namelijk verschillende spiergroepen in je lichaam extra aanspreken. Dit zorgt ervoor dat je een beter resultaat zult behalen. Trainen met halterschijven en halterstangen kun je dan ook het beste doen met behulp van de drie verschillende variaties op de traditionele deadlift die je kunt vinden in dit artikel.

Sumo deadlift
Nadat je de benodigdheden hebt gekocht op de site van de Gewichten Shop kun je starten met de eerste variant op de klassieke deadlift, wat de sumo deadlift is. Deze variant heet zo omdat je wijdbeens moet staan, wat de sumoworstelaars natuurlijk ook doen. Bovendien moet je de halterstang tussen je knieën grijpen om de sumo deadlift uit te voeren. Deze variatie zal de druk op je onderrug reduceren. De sumo deadlift zal namelijk juist meer je hamstrings, quads en heupen extra aanspreken tijdens de beweging. Dit zorgt er dan ook voor dat deze variant van de normale oefening zeer goed is om je mobiliteit te verbeteren. Bovendien zul je met een sumo deadlift meestal wat meer halterschijven van de grond krijgen, wat ervoor zorgt dat het ook een goede oefening is als je kracht wilt opbouwen.

Stiff legged deadlift
Naast de klassieke deadlift en de sumo deadlift is het ook zeker verstandig om de stiff legged deadlift toe te voegen aan je trainingsschema als je een krachtsporter bent. Bij deze variatie moet je je benen zo stijf mogelijk houden, wat de naam eigenlijk al duidelijk maakt. Dit zorgt er dan ook voor dat je met name vanuit je heupen en rug de halterstang zult tillen. Zoals de meeste deadlifts, zijn de stiffies zowel geliefd als gehaat. Dit komt vooral doordat je jezelf in principe in een zeer oncomfortabele positie plaatst, wat het geval is aangezien je benen gestrekt zijn en je rug recht is. Toch heeft dit wel echt een paar voordelen. Je heupen en hamstrings kunnen hierdoor namelijk meer gewicht dragen, wat je zult merken als je de klassieke deadlift weer doet.

Romanian deadlift
Ook de Romanian deadlift hoort een plekje te hebben in je trainingsschema. Dit is een variant waarbij je de halterstang helemaal niet de grond laat raken, waardoor het dus heel anders is dan de normale deadlift . Het zorgt er bovendien voor dat deze variant een grotere nadruk zal leggen op je beenspieren. De Romanian deadlifts zijn dan ook echt een goede oefening om toe te voegen aan je leg day. Voor de klassieke oefening is dit eigenlijk niet het geval, hierbij gebruik je namelijk juist zo goed als alle spieren in je lichaam.

 

Partner bijdrage

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter