Zo kan FC Groningen het vege lijf nog redden

FC Groningen in de Keuken Kampioen Divisie. Het is een scenario waar men in het noorden lang geen rekening mee heeft gehouden. Groningen degradeert niet. Dat gebeurde slechts twee keer eerder, voor het laatst in 1998. De ploeg doet normaliter tot het laatst mee voor Europees voetbal. Maar degradatie? Dat kan haast niet.

Met nog acht wedstrijden te spelen maakt dit vooraf onrealistische scenario langzaam plaats voor realisme. Groningen staat momenteel op de zeventiende plaats in de eredivisie.

Omdat er twee ploegen rechtstreeks degraderen, moet Groningen gaan stijgen. Het liefst naar plek 15. De nummer 16 in de eindstand moet namelijk de play-offs in, en daar wil je niet in terechtkomen.

Het dramatische seizoen van FC Groningen

Terugkijkend kun je alleen maar concluderen dat de ellende voor FC Groningen al begon voordat het seizoen was gestart. Spits Strand Larsen wilde weg, tot ongenoegen van Groningen. Uiteindelijk vertrok hij naar Celta de Vigo. Niet dat dit rechtstreeks te koppelen valt aan het vertrek van Strand Larsen, maar voetballend is het allemaal niet zo best geweest.

Er waren positieve noten, zoals de thuiszege tegen PSV, maar vooral teleurstellingen. Aan het begin van dit kalenderjaar volgden nederlagen tegen Cambuur en Volendam, sindsdien dreigt degradatie voor de trots van het noorden.

Ook buiten het veld is het onrustig. Letterlijk, als je kijkt naar de incidenten met supporters. Uit onvrede bestormden ze meermaals het veld. En het dieptepunt was de klap die Jetro Willems kreeg, nota bene van een eigen supporter.

Bestuurlijk gaat het niet veel beter, hoewel er daar alleen figuurlijke klappen vallen. Technisch directeur Mark-Jan Fledderus werd ontslagen, datzelfde lot onderging trainer Frank Wormuth. Zijn opvolger Dennis van der Ree doet het qua resultaten nog slechter, maar mag blijven zitten.

Maar hij wordt volgend seizoen vervangen door Dick Lukkien, nu nog trainer van directe concurrent FC Emmen. Het kan haast niet anders dan dat de spelers deze onrust meenemen naar het veld.

Zoveel punten heeft Groningen nog nodig

Natuurlijk is handhaving nog een mogelijkheid. Als je naar de afgelopen seizoenen kijkt, dan is gemiddeld 33 à 34 punten voldoende. Op dat vlak ziet het er voor Groningen niet goed uit. Momenteel hebben de Groningers 17 punten, dan is een verdubbeling nodig. 17 punten uit 8 wedstrijden halen is haast onmogelijk, zeker met de huidige vorm.

Een gelukje voor Groningen is dat de concurrentie niet heel veel punten meer heeft. De achterstand op nummer 15 Excelsior bedraagt 6 punten. Ook niet weinig, maar niet onoverkomelijk. In het voetbal zijn al gekkere dingen gebeurd.

Resterend programma, met Ajax

Kijk je naar het resterende programma van FC Groningen, dan is dat niet eenvoudig, maar ook niet onmogelijk. Directe concurrenten worden niet meer getroffen, tenzij je Vitesse een concurrent noemt. Verder zijn het ploegen uit de middenmoot, met Sparta Rotterdam als uitschieter. En dan is er nog de thuiswedstrijd tegen Ajax.

Aankomend weekend speelt FC Groningen de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Volgens de website Voetbalweddenschappen.com is de kans op een overwinning van FC Groningen klein. Slechts 15% van de eredivisie voorspellers zet FC Groningen op winst.

In de maand april lijkt het te moeten gebeuren voor Groningen. Dan volgen ontmoetingen met achtereenvolgens Fortuna Sittard, FC Utrecht, RKC en NEC. Op de website van FC Groningen spreekt me al over de finale van het seizoen. Lastig, maar het kan erger. Bovendien heeft Groningen geen keus. Er moet worden gewonnen, en veel ook. Anders speelt de ploeg volgend seizoen vooral op vrijdagavond.

Facebook TwitterLinkedin
­