WEBCAM GROOT 1500x900 pixels

 

De scheve Toren van Bedum

De kerk staat schever dan de Toren van Pisa. Sinds uit metingen is gebleken dat toren in Bedum schever staat dan de Toren van Pisa, en zich hierdoor officieel de scheefste toren van Europa mag noemen, is de toren wereldwijd in het nieuws geweest. De bekendheid van de Scheve Toren uit Bedum is enorm toegenomen. Hierdoor komen er steeds meer toeristen een bezoek brengen aan de kerk.

De Walfriduskerk is een van de oudste kerken in Groningen. Het oudste deel van de kerk stamt uit de 11e eeuw. De kerk werd gesticht als bedevaartskerk voor Sint-Walfridus, die in Bedum zou hebben geleefd en door de Noormannen zou zijn vermoord.

Opvallend aan de kerk is de scheve 11e eeuwse toren in romaanse stijl. Deze toren staat schever dan die van Pisa: hij hangt 4,18 graden uit het lood versus de 3,97 graden van Pisa

The 11th century church of the martyr St. Walfridus in Bedum, Netherlands, has the distinction of the tower with the greatest angle of lean in the world, greater than the leaning tower of Pisa. If Bedum's 36-metre tower were the same height, Bedum's would have a greater displacement by 6 cm.