Bouw jij mee aan Bedum?

Zo maakt u van uw tuin een groene oase met weinig onderhoud

De aanleg van tuinen is een actueel onderwerp in Nederland. Omdat het steeds vaker hard regent moet de grond al dat water goed kunnen afvoeren. Een tuin die ‘vol met tegels’ ligt en waar nauwelijks groen aanwezig is kan dan een probleem zijn. Als het water niet weg kan lopen dan leidt dat bij hevige neerslag tot overstroming. Maar wat nu als u niet echt groene vingers heeft of niet zoveel tijd om in de tuin te werken? Ook dan kunt u uw tuin zodanig inrichten dat u een bijdrage levert aan duurzaamheid. En, ook niet onbelangrijk, aan de biodiversiteit.

Alle groen in de tuin is welkom en nuttig

Ook als u een volledig groene tuin niet ziet zitten kunt u iets doen om uw steentje bij te dragen aan de vergroening in uw buurt. U kunt een houten plantenbak plaatsen. Of meerdere natuurlijk in verschillende formaten. Ze nemen niet veel plaats in, er blijft op die manier voldoende ruimte over voor het terras. Het voordeel van plantenbakken is dat u ze wisselend kunt vullen gedurende het jaar. In het voorjaar geniet u van bolgewassen zoals tulpen, narcissen, krokussen en hyacinten. Vanaf het late voorjaar kunt u eenjarige bloeiende planten in uw bakken zetten die als u geluk heeft tot in de herfst bloeien. Als u nog minder onderhoud wilt dan kunt u natuurlijk ook kiezen voor vaste planten.

Uw tuin in de winter

Als de herfst zijn intrede heeft gedaan wordt het tijd om de tuin winterklaar te maken. Eenjarige uitgebloeide planten kunt u verwijderen. Dit is de tijd om bloembollen te planten voor het komende voorjaar. Winterharde planten kunnen in principe het hele jaar door buiten blijven. Houd er wel rekening mee dat ‘winterhard’ in de volle grond beter werkt dan in een Douglas plantenbak. Als er matige tot strenge vorst wordt voorspeld kunt u planten die in bakken staan beter in de schuur of garage zetten om te voorkomen dat ze bevriezen. Bij lichte vorst kunt u een plantenbak ook afdekken met zeil. Boeren besproeien in het voorjaar hun fruitbomen om de bloesem tegen de vorst te beschermen.

Koop uw voorjaarsbloeiers niet te vroeg

Vaak zijn eenjarige plantjes al vanaf maart te koop. Rond Pasen zijn ze volop te vinden op markten. Veel mensen kunnen niet wachten om hun plantenbakken of perken te vullen met veelkleurige bloeiende planten. Maar vergis u niet, ook in maart en april kan het nog stevig vriezen. Eenjarige bloeiers zijn niet winterhard en dus niet bestand tegen vorst. Het is natuurlijk zonde als u uw aangekochte planten al na een paar dagen of weken weer kunt weggooien omdat ze zijn bevroren. Wacht met het kopen van niet-winterharde planten tot minstens half mei. De IJsheiligen, van 10 tot 14 mei, worden ook door boeren in acht genomen bij het inzaaien en poten van hun land.

Duurzame materialen voor de tuin

Wilt u uw tuin duurzaam inrichten dan kiest u natuurlijk niet voor kunststof maar een plantenbak van steigerhout. Datzelfde kan gelden voor tuinmeubilair. Er is veel moois te koop voor een natuurlijk ogende tuin. Het steigerhout is zodanig bewerkt dat het zomer en winter buiten kan blijven staan en toch flink wat jaren meegaat. Door uw tuin rijkelijk van planten te voorzien draagt u bij aan biodiversiteit. Planten trekken insecten aan en die dienen weer als voedsel voor vogels en andere dieren. Steeds meer mensen vinden het milieu en de toekomst van de aarde belangrijk. Als dat ook voor u geldt dan kunt u dit onder andere tot uitdrukking brengen bij de inrichting van uw tuin.

 

Partner bijdrage.

Facebook TwitterLinkedin
­