Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Laurens ten Dam

Laurens ten Dam is geboren op het Boterdiep in Zuidwolde, gemeente Bedum op 13 november 1980. Zijn ouders bezaten een woonboot. In 1989 verhuisde het gezin naar Heiloo. Daar maakte Ten Dam zijn basisschool af en het Murmellius Gymnasium te Alkmaar. Ten Dam woont nu in Maastricht.

Laurens ten Dam

Ten Dam begon als amateur te koersen bij het Batavus-amateurteam. Daar werd hij gecoacht door Piet Hoekstra en Ten Dam werd derde op de etappekoers van Luxemburg. Daarna maakte hij de overstap naar de amateurploeg Rabobank GS3, waarvoor hij vier jaar zou uitkomen. Laurens kreeg geen kans bij het profteam van Rabobank en maakte als gevolg hiervan de overstap naar het Bankgiroloterij-wielerteam. Na één jaar tekende hij al voor Shimano - Memory Corp om ook daar maar één jaar te blijven. In 2006 tekende Ten Dam een tweejarig contract bij Unibet.com. Hij boekte zijn eerste profzege in de Ronde van de Olympische Solidariteit en boekte enkele mooie resultaten in de Vierdaagse van Duinkerke (5e), Ronde van Duitsland (8e) en de Route Adélie de Vitré (7e). Dankzij deze goede prestaties keerde Laurens Ten Dam in 2008 terug naar de oude stal en tekende een contract bij Rabobank. Hij honoreerde zijn contract met een overwinning in het Critérium International.

Ten Dam stroopt graag de mouwen op en is niet vies van een lange ontsnapping. Hij specialiseert zich vooral in het kleinere klimmerswerk.

In 2008 reed hij voor het eerst de Tour de France, waarbij hij (als beste Nederlander) 22e werd. Aan deze Tour dankt hij ook zijn bijnaam, The Cobra Killer. Riccardo Ricco werd door Ten Dam in een Tour etappe teruggepakt en wordt sindsdien The Cobra Killer genoemd, naar de bijnaam van Ricco (The Cobra). Hij werd geselecteerd voor de wegwedstrijd op de Olympische Zomerspelen 2008 in Peking en behaalde een 65e plaats. Een jaar later tijdens zijn tweede Tour de France ging Ten Dam in de negende etappe bij de afdaling van de Tourmalet in de tweede bocht hard onderuit. De sporen van de val waren in de kilometers erna duidelijk zichtbaar.

Ten Dam kwam op 13 juni 2010 zwaar ten val. De renner liep in de Ronde van Zwitserland zware verwondingen op toen hij in een afdaling onderuit gleed. Bij nader onderzoek in het ziekenhuis bleek hij een hersenschudding te hebben en twee wervels in de rug en zijn linkerpols te hebben gebroken. Hierdoor miste Ten Dam de Tour de France, waarvoor hij al was geselecteerd voor de Rabobankploeg. Hij reed wel de Ronde van Spanje.

Als best geklasseerde Nederlander kwam hij tijdens de zestiende etappe op 13 september 2010 ten val en brak opnieuw dezelfde pols, met opgave tot gevolg. Hij moest daardoor ook deelname aan het Wereldkampioenschap in Geelong, Australië verzaken .

Ook in de Ronde van Frankrijk van 2011 kwam Ten Dam zwaar ten val: in de 14e etappe sloeg hij over de kop in de afdaling van de Col d'Agnes. Zwaar gehavend aan neus, handen en rug wist hij uiteindelijk net binnen de tijdslimiet te finishen. Ondanks deze verwondingen wist hij de ronde toch uit te rijden.

In 2012 startte Ten Dam de Ronde van Frankrijk aanvankelijk als luxeknecht voor kopmannen Bauke Mollema en Robert Gesink. Toen beide kopmannen door valpartijen geen kans meer maakten op een goede eindklassering mocht Ten Dam voor eigen kansen rijden. Hij zat meerdere malen mee met een ontsnapping en eindigde als 28e en beste Nederlander in het eindklassement. Tijdens de Ronde van Spanje wist Ten Dam voor het eerst in zijn carrière in de top-10 van een grote ronde te eindigen: hij werd achtste in het eindklassement.

Laurens ten Dam
Belkin Tour ploeg 2013

Resultaten

2003
1e - La Marmotte

2005
3e - Ster Elektrotoer
4e - Ronde van België
4e - Ronde van Rijnland-Palts
8e - Kampioenschap van Vlaanderen
8e - Ronde van Luxemburg
9e - Hel van het Mergelland

2006
1e - Etappe 2 Koers van de Olympische Solidariteit
5e - Vierdaagse van Duinkerke
7e - Route Adélie de Vitré
7e - Polynormande
9e - Eindklassement Koers van de Olympische Solidariteit

2007
5e - GP La Marseillaise
6e - Nederlands kampioenschap wielrennen
8e - Ronde van Duitsland
9e - Ronde van Catalonië

2008
1e - Etappe 1 Critérium International
5e - Eindklassement Critérium International
Jersey green.svg - Puntenklassement Critérium International
10e - Ronde van Zwitserland
65e - Wegrit Olympische Zomerspelen 2008

2009
Jersey red.svg 1e - Bergklassement Ronde van Romandië

2011
5e - Eindklassement Tour Down Under
6e - Eindklassement Ronde van Californië
8e - Eindklassement Ronde van Zwitserland

2012
8e - Eindklassement Ronde van Spanje

2013
3e - Eindklassement Ronde van de Haut-Var

 

 

Gerelateerde artikelen

Mijnkadowinkel.nl
 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM