Wielerronde van Bedum Bedrijvenvereniging gemeente Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Koe na 6 uren uit gierput gehaald door brandweer
Gepubliceerd op woensdag 24 september 2014

Bedum - In een loopstal bij een boerderij aan de Wolddijk in Bedum is dinsdagmorgen 23 september omstreeks 07.45 uur een koe in een gierkelder beland. De boer was aan het melken toen hij ineens een hoop lawaai hoorde, toen hij in de loopstal keek zag hij een doorgezakte vloerrooster en lag de koe in de kelder.

Omdat er maar weinig mest in de kelder zat liep de koe direct een eind de kelder in, de boer kon hem niet meer te pakken krijgen en waarschuwde daarom de brandweer van Bedum, deze rukte uit met de tankautospuit 1631 en de PM/GM/HV 1673. Ter plaatse werd eerst met de boer overlegd waar de koe het beste uit de kelder worden gehaald, dit bleek nog niet zo eenvoudig, de loopstal was in de afgelopen jaren uitgebreid en de kelder was daardoor ook aangepast, er bleken meer wanden in te zitten dan gedacht. Uiteindelijk werd besloten om de koe direct achter de melkinrichting uit de gierkelder te halen, maar doordat hier maar weinig ruimte was in de hoogte moesten er aanpassingen worden gemaakt, zoals het deels verwijderen van de nieuwe golfplaten dakbedekking, en het weghalen van een aantal vloerroosters, toen uiteindelijk de koe zover naar het open gat gedreven was kon de door de Groninger brandweer gebrachte koetakel onder de koe gemaakt worden.

De koe kon nu uit de gierkelder getakeld worden, Omdat de HV 1 van brandweer Groningen met de kraan niet bij de koe kon komen werd er een kraanbedrijf bij geroepen. Toen bleek dat ook deze kraan de koe niet kon tillen, de koe bleek zwaarder dan gedacht. De firma Poort uit Hoogkerk kwam met een grotere kraan ter plaatse en toen bleek het uit de gierkelder tillen van de koe geen probleem meer. De koe heeft geen noemenswaardig letsel opgelopen van haar kelder avontuur, de brandweer heeft de koe netjes schoon gespoten en de boer was tevreden hoe het allemaal gelopen was, en bedankte alle hulpverleners met dit takelincident. De brandweer kon beginnen met hun schoonmaakklus, want alle mest moest weer van de brandweermaterialen gespoten worden. De boer zorgt dat het dak weer gedicht wordt.

De brandweer kreeg de melding om plm. 07.54 uur en was om plm. 14.30 uur terug op de kazerne in Bedum.

Foto's: Wim de Vries.
Tekst: Bert Reitsema

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter

K7 MEDIA - BEDUM