Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Zo kun je zelf dashi maken
Gepubliceerd op donderdag 05 november 2020

Zo kun je zelf dashi maken 

Dashi is een heerlijke bouillon afkomstig uit Japan die je ook zeker in de winkel kunt kopen. In poedervorm liggen ze namelijk in de schappen. Hier zit vaak MSG, oftewel monosodium glutamaat, in. Dit stofje zorgt voor de lekkere umami smaak die je wilt proeven in een dashi. Toch wil niet iedereen MSG eten. Om dan alsnog te kunnen genieten van een dashi kun je het zelf maken, zoals met de onderstaande vegan recepten .

Kombu dashi

Je kunt onder meer dashi van kombu maken. Hier heb je 1 liter water en 20 gram kombu voor nodig, wat een soort bruinwier is. Je kunt dit type dashi op twee manieren maken. De ene wordt de warme methode genoemd, terwijl de andere een koude methode is. Met de warme methode maak je sterke dashi. Dit doe je door de dashi een uur in het water te weken. Vervolgens verwarm je het tot 60 graden voor de 30 minuten, waarna je de kombu eruit zeeft. De koude methode zorgt juist voor een zachte dashi. Je maakt het door de kombu aan het water toe te voegen. Laat het daarna een dag trekken voordat je de kombu eruit zeeft.

Zongedroogde daikon dashi

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zongedroogde daikon te gebruiken voor het maken van vegan dashi. Hier heb je 1 liter water, 10 gram kombu en 12 gram zongedroogde daikon nodig, wat witte rammenas is. Je maakt zongedroogde daikon dashi dus niet met edelgistvlokken , waar je wel vegan kaas van kunt produceren. Het recept voor het maken van de zongedroogde daikon dashi is erg simpel: week de daikon en kombu een dag in het water, waarna je het eruit kunt zeven.

Shiitake dashi

Een andere mogelijkheid is om dashi te maken van shiitake, een soort paddenstoel. Hiervan heb je 75 gram nodig, daarnaast moet je ook 2 liter water en 10 gram kombu gebruiken voor dit recept. Je maakt eerst een liter water kombu dashi met de warme of koude methode, beide opties zijn mogelijk. Vervolgens laat je de shiitake 6 uur weken in de rest van het water. Zeef daarna de shiitake eruit en knijp ze uit. Je kunt dan beide aftreksels samenvoegen.

 

Partner nieuws

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter