Wielerronde van Bedum Walfridusvoettocht Bedum
Mensenwerk Hogeland
          Evenementen Agenda BedumColumns

Historie
Wie was Ernest Hemingway?
Gepubliceerd op woensdag 11 maart 2020

Wie was Ernest Hemingway?

Hij kon drinken als de beste en hield er ook een flinke schare vrouwen op na. Zijn vermaarde rauwe en pure persoonlijkheid, zijn reis- en dranklust spreken bij velen nog altijd tot de verbeelding: Ernest Hemingway. Wie was die man?

Volgens velen is het boek The Old Man and the Sea (1952) , het beste van deze Amerikaans schrijver en journalist, dat hij ooit schreef. Hij ontving er de Pullitzerprijs voor de literatuur voor. Dat was in 1953. Een jaar later ontving Hemingway de Nobelprijs voor literatuur.

Bijzonder is het contrast tussen zijn sobere schrijfstijl en extravagante levensstijl. Hij was -zo wordt verteld- een avonturier, kon heel wat flessen wijn uit een wijnkoelkast wegdrinken tijdens het schrijven van boeken en verhalen en werkte eveneens als oorlogscorrespondent.

Ernest koos voor de journalistiek

Hij werd in 1899 geboren in Illinois, een voorstad van Chicago. Zijn eerste journalistieke producties waren die voor de schoolkrant. In tegenstelling tot wat zijn vader graag wenste, dat hij dokter zou worden, koos Ernest voor de journalistiek.

In de eerste wereldoorlog heeft hij kort als ambulancechauffeur gediend, raakte in Italië aan een been gewond tijdens een granaataanval en moest in het militaire hospitaal herstellen.

Van journalist naar schrijver

Na de oorlog werkte hij als buitenlands correspondent voor de Toronto Star, gezeten in Parijs. In de jaren twintig gaat hij gedichten publiceren en korte verhalen. Met The Sun Also Rises, zijn eerste roman, werd hij schrijver.

Hij woonde zowel in Amerika als Frankrijk (Parijs), op Cuba in het Spaanse Ronda , waar een van zijn meesterwerken zich afspeelt: For Whom the Bell Tolls. Daar is dan ook een straat naar hem vernoemd en staat er een beeld van hem.

Ongelukken en meerdere huwelijken verergeren zijn depressies

Een tweede en derde huwelijk, spijtgevoelens en de zelfmoord van zijn vader, leidden tot depressies en overmatig drankverbruik. Een ernstig auto-ongeluk een longontsteking in 1944 speelden hem lange tijd parten. En later verschillende vliegtuigongelukken en een brand. Ze tekenden hem voorgoed, hij had constant pijn en het verergerde zijn depressies.

Op zijn zestigste is hij meer ziek dan ooit, drinkt meer dan ooit en leidt nog altijd aan ernstige depressies. Op 2 juli 1961 pleegt hij zelfmoord. Hij wordt tot nu beschouwd als een van de meest invloedrijke 20e eeuwse schrijvers.

In Hemingway’s voetsporen: neem het boek van Palin mee op reis

Wil je meer over deze schrijver weten, neem dat het boek van de Engelse acteur, komiek, schrijver en reiziger Michael Palin mee op reis in je heuptasje : in het spoor van Hemingway. Dat laat nog veel meer zien van de man die boeken schreef die tot op de dag van vandaag gewaardeerd en gelezen worden.

 

 
         
       BEDUMER.NL

COLOFON 
DISCLAIMER
vertical-divider.png    ADVERTEREN

OVER ADVERTEREN   
STATISTIEKEN
vertical-divider.png    CONTACT

Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
NIEUWS INSTUREN
vertical-divider.png RSS Feed bedumer.nlVolg ons op FacebookVolg ons op Twitter